Taxa de poluare: restituirea taxei, incepand de luni

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 19:50
9185 citiri
Taxa de poluare: restituirea taxei, incepand de luni

Persoanele care au platit o taxa de poluare auto mai mare decat cea prevazuta prin noua Lege, pot cere incepand de luni restituirea diferentei constatate, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

"Noi am avut discutii cu ANAF, ei vor fi pregatiti ca, incepand de luni, sa aiba si acele formulare tip de restituire", a declarat ministrul Mediului.

El a precizat ca sumele vor fi transmise solicitantului "in termen de 45 de zile de la depunerea cererii".

"Avem banii necesari prevazuti prin fondul de mediu. (...) Estimam ca suma necesara nu va depasi 200 milioane de lei", a mai spus Laszlo Borbely.

Actele necesare care vor fi anexate cererii de restituire sunt: dovada platii taxei de poluare (chitanta sau extras de cont) si certificatul de inmatriculare.

"Este nevoie de aceasta taxa pentru ca statul roman nu poate sa isi permita sa aloce - numai in ultimii doi ani - peste 1,1 miliarde de lei prin programul Rabla si, in acelasi timp, sa nu taxeze masinile second hand. In 2010 peste 60% din masinile second hand inregistrate au fost mai vechi de zece ani, iar in 2011 s-a redus procentul acesta la 30%", a mai aratat, in context, ministrul Mediului.

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri normele metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Legea a intrat in vigoare in data de 10 ianuarie 2012.

Noua taxa se aplica numai masinilor care se inmatriculeaza incepand din 13 ianuarie 2012, precizeaza reprezentantii ministerului. Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa ce intra in vigoare aceasta lege.

Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25% si va fi platita, o singura data, pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si deprecierea autoturismului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa auto 2012, #taxa poluare 2012 , #Impozit auto