Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cheltuieli anuale pentru masina dumneavoastra

Cheltuieli anuale pentru masina dumneavoastra
Odata cu achizitionarea unui automobil incep si cheltuielile destinate acestuia. Nu imi propun sa vorbesc acum despre eventualele rate lunare, despre leasing sau despre banii pe care suntem nevoiti sa ii platim pentru revizii. Cheltuielile asupra carora ma voi opri sunt cele anuale, precum impozitul auto, asigurarea de raspundere civila, CASCO sau rovineta.
Dintre cele 4 taxe mai sus mentionate, singurele care sunt obligatorii si care atrag penalizari ulterioare pentru neplata lor sunt impozitul auto si asigurarea obligatorie de raspundere civila. Asigurarea CASCO nu este obligatorie, dar ofera posesorilor de automobile o gama mult mai larga de riscuri care vor fi acoperite, pretul acestui tip de asigurare fiind mai mare decat asigurarea obligatorie. Rovinieta nu trebuie achitata decat de cei care circula pe drumurile nationale. Cei care circula doar pe drumurile unui oras, nu sunt nevoiti sa plateasca aceasta taxa suplimentara.

In general la nivelul taxelor anuale se tine cont foarte mult de capacitatea cilindrica a motorului. De ce? Pentru ca un motor mai mare consuma mai mult combustibil si se presupune ca este si mai poluant decat un motor mic. In plus, o masina de dimensiuni mari nu va avea niciodata un motor de 1000 centimetri cubi (cmc), pentru ca forta acestuia este insuficienta pentru a o pune in miscare.

In cazul impozitului auto, pentru masinile cu o capacitate de pana la 2000 cmc, pretul este de 7 RON / 500 cmc. In cazul masinilor de peste 2000 cmc, taxa este de 9 RON / 500 cmc. De aici rezulta ca o masina mica, cu un motor mai micut, este mai ieftina.

In cazul asigurarii de raspundere civila lucrurile sunt ceva mai complicate. Pretul pe care il vom plati pentru asigurare depinde de compania de asigurari cu care incheiem contractul si de capacitatea motorului. In general pretul pentru masinile cu motoarele mici, pana in 1200 cmc, variaza intre 160 si 220 RON pe an, in functie de companie. Pentru masinile cu motoare ceva mai puternice, pana la 1600 cmc, preturile variaza intre 200 si 300 RON pe an. Pentru masinile cele mai puternice, cu motor de peste 2000 cmc, trebuie sa scoatem din buzunar intre 400 si 490 RON, in functie de compania asiguratoare.

Asigurarea CASCO nu are un pret fix. Aceasta variaza in functie de anul de fabricatie al masinii, de valoarea acesteia si de capacitatea motorului. Ricurile acoperite prin polita de asigurare CASCO pot sa difere de la o societate de asigurari la alta, in general acestea fiind: ciocniri, loviri, zgarieri, rasturnari, caderi, incendiu, explozie, afumare, patare, carbonizare, inundatii, furtuna, uragan, cutremur, prabusire sau alunecare de teren, grindina, trasnet,avalansa de zapada. De asemenea, se pot acoperi furtul autovehiculului sau a partilor componente ale acestuia, precum si pagubele provocate autovehiculului ca urmare a furtului sau a tentativei de furt.

Dupa cum spuneam la inceputul articolului, rovinieta trebuie platita doar de cei care conduc masina pe soselele nationale. Tariful difera in functie de sistemele antipoluare pe care le au montate masinile. Pentru automobilele non-euro tariful care trebuie platit pentru rovinieta este de 24 de euro pe an. Pentru modelele Euro I tariful este de 21 de euro iar pentru modelele Euro II 16,8 euro.

Dupa o analiza a taxelor ce trebuie platite, pentru o masina care poseda un motor intre 1400 si 1600 cmc vom scoate din buzunar intre 85 si 116 euro pe an.

Concluzia pe care putem sa o tragem dupa ce analizam preturile taxelor ce trebuie platite catre stat sau catre diverse companii de asigurari este urmatoarea: este de preferat sa conducem foarte atent in oras o masina cu motor mic, slab poluant.


  Masini Noi si Masini Rulate


directNews -Topul stirilor zilei

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2149 ori