Un mare oraș din România introduce o taxă specială pentru toți proprietarii de apartamente

Joi, 09 Ianuarie 2025, ora 10:25
1180 citiri
Un mare oraș din România introduce o taxă specială pentru toți proprietarii de apartamente
Taxa de protecție civilă pentru deținătorii de apartamente și imobile FOTO Facebook /Ansamblul Rezidential Dream Village Iasi

Proprietarii de apartamente dintr-un mare oraș din țară au de plătit în 2025 o nouă taxă locală. Primăria a decis încasarea unei taxe suplimentare, „taxă de protecție civilă”, care va fi achitată de toți proprietarii de imobile (persoane fizice și juridice).

Noua taxă locală a fost instituită la Iași, unde „taxa de protecție civilă” are valoarea de „2% din valoarea impozitului pe clădiri, dar nu mai puțin de 10 lei pentru fiecare contribuabil care datorează impozit pe clădiri către bugetul local”, potrivit Consiliului Local.

Taxa de protecție civilă, adăugată contribuțiilor locale plătite deja de ieșeni, trebuie achitată și la momentul autorizării unor lucrări, în cazul construcțiilor la care este obligatorie realizarea de adăposturi civile. În acest caz, taxa este de 0,2% din valoarea autorizată a lucrărilor de construire pentru clădiri rezidențiale sau clădiri anexă la acestea, calculată la emiterea autorizațiilor de construire pentru executarea de construcții cu aria desfășurată mai mică de 600 mp, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Există și excepții menționate în hotărârea Consiliului Local Iași: instituțiile publice, asociațiile, fundațiile și celelalte persoane juridice fără scop patrimonial care au sediul pe raza municipiului Iași.

În cazul taxei de protecție civilă pentru construcții sau lucrări de intervenție, sunt exceptate monumentele istorice, atâta vreme cât nu în ele nu se desfășoară activități comerciale. Lucrările de intervenție în primă urgență pentru punerea în siguranță a construcțiilor sunt și ele exceptate de la plata noii taxe.

Cum vor fi utilizații banii strânși prin noua taxă

Primăria Iași estimează că „taxa de protecție civilă” va aduce 1,7 milioane de lei la bugetul local, care vor fi utilizați pentru „menținerea în stare de operativitate a fondului de adăpostire existent și asigurarea protecției prin adăpostire a populației Municipiului Iași – lucrări de întreținere, igienizare sau repararea și dotarea adăposturilor de protecție civilă special construite”.

Noua taxă include și majorări de întârziere de 1% pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate.

...citeste mai departe despre "Un mare oraș din România introduce o taxă specială pentru toți proprietarii de apartamente" pe Ziare.com

#taxe locale, #taxa proprietate, #Iasi, #proprietari apartamente , #Stiri Taxe si impozite

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0005

1 USD = 4.7792 RON

0.0183
  1. 900.000 de români loviți într-o țară vestică: Cea mai mare criză din ultimii 80 de ani, valuri de concedieri
  2. Un economist cunoscut, fost director de bancă, avertizează că începe criza similară cu cea din 2008. Care vor fi sectoarele cele mai afectate: "Am un deja vu"
  3. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  4. O firmă din China își închide fabrica din România și concediază aproape 500 de oameni. Chinezii începuseră producția de doar trei ani, cu ajutor financiar de la statul român
  5. Proprietarii de autoturisme vechi primesc bani de la stat. Cât ar putea încasa în 2025
  6. Anunț neașteptat: Bulgaria a abandonat planul de aderare la moneda euro, din 2026
  7. Lovitură primită de Trump chiar în prima zi de la inaugurare. O principală sursă a averii lui este în picaj
  8. Donald Trump începe războiul comercial cu Uniunea Europeană. "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău"
  9. Câți români muncesc la stat și câți ar putea fi concediați imediat, pentru eficientizarea banului public
  10. Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat