Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Salariul mediu romanesc bate pasul pe loc

Salariul mediu romanesc bate pasul pe loc

Vestile pentru salariatii din Romania nu au fost prea roze la mijlocul anului. In cifre absolute, salariile au ramas aceleasi, doar ca inflatia a muscat pe alocuri destul de adanc din castigul real. Si asta chiar dacaa oficialitatile de la Bucuresti viseaza la deflatie.Castigul salarial mediu nominal brut a fost in luna august de 1.122 lei, egal cu cel realizat in iulie, iar castigul salarial mediu nominal net realizat in august a fost de 841 lei, in scadere usoara (minus 0,1 la suta) fata de luna precedenta, informeaza Institutul National de Statistica (INS). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare - 2.326 lei, iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, cu exceptia mobilei - 509 lei.

Indicele castigului salarial real pentru luna august 2006 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,0 la suta. Cresterile pe diferite sectoare economice ale castigului salarial mediu net in luna august 2006 fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime sau realizarii de productii mai mari. Cea mai mare crestere, de peste 15 la suta, s-a inregistrat in industria miniera.

Cresteri intre 5 la suta si 10 la suta s-au inregistrat in activitatile: industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari si industria metalurgica.

Cresteri mai mici, intre 1 la suta si 5 la suta, au fost in: extractia hidrocarburilor si servicii anexe, industria altor mijloace de transport, constructii, productia de mobilier si alte activitati industriale, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria de masini si echipamente, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, transporturi aeriene, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, transporturi pe apa.

Scaderile fata de luna precedenta ale castigului salarial mediu nominal net din unele activitati au fost determinate de acordarea de prime in luna anterioara sau de realizarea unei productii mai mici. Castigul salarial mediu net a scazut cu mai mult de 5 la suta in activitatile: industria mijloacelor de transport rutier, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii precum si in activitatile de asigurari.

Scaderi cuprinse intre 1 la suta si 5 la suta s-au inregistrat in activitatile: posta si telecomunicatii, industria de masini si aparate electrice, edituri, poligrafie si reproducerea pe suporti a inregistrarilor, intermedieri financiare, invatamant, tabacirea si finisarea pieilor, activitati anexe si auxiliare de transport, fabricarea substantelor si a produselor chimice, silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, captarea, tratarea si distributia apei, sanatate si asistenta sociala.

Comparativ cu luna august 2005, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,6 la suta. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 8,1 la suta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 91,1 la suta, egal cu cel inregistrat in luna iulie 2006.

Castigul salarial mediu net lunar va creste cu peste 400 lei pana in 2010

Castigul salarial mediu brut va ajunge, in 2010, la 1.670 lei pe luna, fata de 1.130 lei/luna in 2006, iar cel net va creste cu 422 lei fata de anul acesta, urmand sa ajunga la 1.260 lei pe luna, potrivit prognozei preliminare de toamna a Comisiei Nationale de Prognoza.

In 2007, castigul salarial mediu brut lunar se va situa la 1.270 lei, iar cel net la 948 lei (plus 12,4 la suta, respectiv 11,8 la suta), iar in 2008 cel brut va ajunge la 1.400 lei (plus 10,2 la suta fata de 2007) si cel net la 1.064 lei (plus 12,2 la suta). Pentru 2009 se estimeaza un castig salarial mediu brut lunar de 1.535 lei si unul net de 1.162 lei.

Bloombiz

si

Rompres

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 9 Octombrie 2006

1.Dragos Manac: 10 Greseli Capitale in Businessul Online

Vrei sa pornesti o afacere online? Un magazin online! Sunt sigur ca ai gasit multe persoane care sa-ti spuna despre avantajele si beneficiile unui business online. Inainte sa-ti irosesti timpul, banii si nervii consider ca ar fi bine sa afli care sunt greselile clasice facute in domeniu.

2.Iulia Stoicescu: Dragostea provoaca dependenta ....make love not war

Iti aduci aminte cum te simteati cand erai indragostit? Cum partenerul/a ti se parea cea mai deosebita persoana pe care ai cunoscut-o in viata ta? Nimic si nimeni nu iti poate provoca starea euforica pe care o simti cand esti indragostit, cand esti coplesit de extazul dragostei, cand vezi totul in roz, pasarelele canta, soarele straluceste, iar tu zbori de fericire... Cercetatorii londonezi Andreas Bartels si Semir Zeki au facut tomografii persoanelor...

3.Dan Chiriac: Tarom injumatateste preturile pe cursele interne

Compania Tarom a anuntat reducerea la jumatate a tarifelor pentru cursele interne incepand cu 15 octombrie 2006. Odata cu aderarea la UE si companiile straine vor putea efectua curse interne, acesta fiind si motivul pentru care Tarom a redus preturile. Preturile dus-intors pentru cursele interne vor avea preturi intre 71 de euro pe ruta Bucuresti - Targu Mures si 98 de euro pe ruta Bucuresti - Cluj-Napoca. Alte exemple sunt Bucuresti - Timisoara, unde tariful dus-intors va fi 91 de euro...

4.BlogInvest: Reactii pro si contra Bursei de case

Agentiile imobiliare privesc cu scepticism listarea proprietatilor la Bursa de Valori Imobiliare (BVI), apreciind ca piata romaneasca nu este inca suficient de matura pentru un astfel de proces. Proprietatile imobiliare ar putea fi listate, in scurt timp, la Bursa de Valori Imobiliare (BVI). In mod neasteptat insa, fie din scepticism, fie din dorinta de a lasa timpul sa confirme performantele unei astfel de initiative in premiera pe piata romaneasca, majoritatea agentiilor imobiliare nu s-au...

5.Victor Kapra: si reuters anunta ca google discuta cu youtube

zvonul aparut zilele trecute este repus pe tapet de reuters: google negociaza preluarea youtube (32 de milioane de vizitatori lunar) pentru 1,6 miliarde de dolari, insa nu exista nici o certitudine cum ca se va ajunge la un acord. cele doua parti se abtin sa comenteze. cu youtube este un exemplu stralucit de business pe internet (a fost infiintat abia cu un an si jumatate in urma) si inca o dovada ca ne indreptam spre o civilizatie dominata de imagine.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1127 ori