Companiile de stat ar putea trece pe management privat

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 22:23
2013 citiri
Companiile de stat ar putea trece pe management privat

Ministerul Economiei vrea sa deruleze un "proiect pilot" de management privat la companii din subordinea institutiei, nefiind inca stabilite societatile respective, a declarat, marti, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Victor Vlad Cazana, potrivit Mediafax.

"Avem nevoie de management performant. Un pas important este privatizarea managementului, in primul rand cu titlu experimental in unele societati. 


Este o idee care s-a tot vehiculat, nu o negam. Nu avem in calcul la care companii sa punem management privat", a afirmat Cazana.


In ultimii ani, autoritatile au anuntat in mai multe randuri intentia privind introducerea managementului privat la unele companii de stat, fiind vehiculate in special societatile din domeniul transporturilor, dar nu a fost luata vreo decizie concreta in acest sens.

 

Managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny a declarat ca oficialii trebuie sa explice termenul "management privat".

"Ce inseamna a privatiza managementul? Am intrebat, dar nimeni nu a spus clar. Nu am mai auzit aceasta exprimare in alte tari. Este greu sa gasesti manageri care au stat in functie in Romania mai mult de doi ani.

Ministerul Economiei i-a tot schimbat din functie odata cu schimbarea conducerii tarii", a spus Konieczny.


Potrivit acestuia, masurile care trebuie luate pentru eficientizarea companiilor de stat sunt managementul profesionist, guvernanta corporativa, oferte publice pentru listarea la bursa, prin care companiile sa atraga fonduri pentru investitii, iar Guvernul sa nu piarda controlul acestor societati. 

Presedintele firmei de consultanta Capital Partners, Doru Lionachescu, a afirmat ca nici el nu a auzit de "management privat" in alte tari, iar in Romania singurii manageri performanti sunt cei din sectorul privat.

"Obiectivul privatizarilor nu trebuie sa fie protectia sociala, ci sa serveasca interesul public, cum ar fi energie de calitate si ieftina. Exista foarte putine exemple de privatizari nereusite.

Un exemplu este tot ce functioneaza in Romania, fie ca vorbim de presa, telefonie sau companii de ridicare a gunoiului. Tot ce este de calitate si deserveste sectorul public este din domeniul privat.

Discutam sa aducem manageri performanti... Daca venim dupa o experienta de 21 de ani in care nu am fost capabili sa inlocuim managerii ineficienti, cum putem sa ne asteptam ca pe un orizont scurt de timp sa aducem manageri performanti?

Avem un exemplu de management privat pe domeniul public la SIF-uri, insa unde este performanta? SIF-urile sunt un exemplu tipic de management dezastruos.

Cineva imi spunea «nu ne-am dat seama ca am creat un monstru». Acolo (la SIF-uri - n.r.) este un exemplu de paliativ, o struto-camila", a spus Lionachescu. 

Potrivit lui Lionachescu, la companiile de stat Tarom si Oltchim managementul este "exemplu de incompetenta".

El sustine ca singura solutie realista de eficientizare a companiilor de stat este privatizarea si ca cei care se opun acestui proces sunt "talibani".

"Argumentatia unor talibani antiprivatizare este o narativa specifica anilor '90-92. Este deplasat sa mai discutam acum pe aceste coordonate", a mai spus Lionachescu.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#companii de stat, #management privat, #manageri, #tarom, #oltchim, #societati, #proiect pilot, #ministerul economiei , #stiri Tarom