Bursele din Bucuresti si Sibiu nu vor mai fuziona

Luni, 09 Octombrie 2006, ora 04:51
1041 citiri

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au decis, sambata, ca procesul de fuziune cu Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) nu va continua, a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele Consiliului BVB, Septimiu Stoica.Redactarea si publicare proiectului de fuziune, pe baza rapoartelor de evaluare ale celor doua burse a fost unul dintre subiectele aflate pe orinea de zi a Adunarii Generale Extrordinare a Actionarilor BVB, care a avut loc sambata.

"Au fost mai multe aspecte discutate in legatura cu fuziunea. Unul dintre motivele care ne-au facut sa luam aceasta decizie a fost raportul de paritate intre detinerile actionarilor celor doua burse", a explicat Stoica.

El a completat ca valorile nominale ale actiunilor celor doua entitati sunt diferite. "Daca aceste valori erau egale, la o actiune BVB ar corespunde 13, 14 actiuni BMFMS. Asa, ramane valoarea business-ului. Nu am pus sub semnul indoielii evaluarea realizata pentru Bursa din Sibiu. Poate a fost corecta, dar raportul nu este favorabil", a continuat Stoica.

Ernst&Young a evaluat societatea Bursa de Valori Bucuresti la circa 80 milioane de euro si la 6 milioane de euro Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu. Inainte de fuziunea cu piata Rasdaq, care a avut loc la sfarsitul anului trecut, PricewaterhouseCoopers a evaluat la 16 milioane de euro Bursa de Valori si la 1,05 milioane de euro Bursa din Sibiu.

La BVB actionarii au participatii aproape egale, insa la Bursa din Sibiu detinerile variaza, cel mai ridicat procentaj, 16%, apartinand societatii de brokeraj HTI Valori Mobiliare. Stoica a mai spus ca, in cateva luni, la BVB vor putea fi realizate tranzactii cu derivate.

"Suntem foarte aproape de a realiza operatiuni cu derivate la BVB. Mai avem nevoie de suport pentru compensare. Vom vedea daca acest suport ne va fi dat de Casa de Compensare de la Sibiu", a continuat Stoica.

La Bursa din Sibiu se tranzactioneaza instrumente financiare derivate, si anume contracte futures si optiuni, pe actini si valute. Adunarile Generale ale Actionarilor BVB au fost convocate pentru vineri, dar cvorumul nu a fost intrunit, astfel ca deciziile au fost adoptate sambata, la a doua intrunire.

In primavara acestui an, actionarii BVB si cei ai Bursei din Sibiu au aprobat fuziunea de principiu a celor doua piete, societatea absorbanta urmand sa fie BVB. Hotararea privind egalizarea detinerilor de actiuni ale brokerilor a fost una dintre conditiile aprobarii.

Asociatia Brokerilor a stabilit, la inceputul lunii iulie, intr-o AGA, ca nu se va implica in procesul de egalizare a detinerilor in cadrul BVB si BMFMS, in conditiile in care nu au ajuns la o intelegere. La sfarsitul lunii ianuarie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a autorizat Bursa din Bucuresti si Bursa din Sibiu ca operatori de piata.

Societatea Bursa de Valori Bucuresti va include piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), destinat societatilor care nu indeplinesc criteriile de listare pe piata principala, urmand sa fie modificate sectoarele si categoriile. Piata reglementata la vedere va cuprinde trei sectoare, respectiv titlurile de capital, titlurile de credit si organismele de plasament colectiv (OPC).

Mediafax

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 9 Octombrie 2006

1. Dragos Manac: 10 Greseli Capitale in Businessul Online

Vrei sa pornesti o afacere online? Un magazin online! Sunt sigur ca ai gasit multe persoane care sa-ti spuna despre avantajele si beneficiile unui business online. Inainte sa-ti irosesti timpul, banii si nervii consider ca ar fi bine sa afli care sunt greselile clasice facute in domeniu.

2. Iulia Stoicescu: Dragostea provoaca dependenta ....make love not war

Iti aduci aminte cum te simteati cand erai indragostit? Cum partenerul/a ti se parea cea mai deosebita persoana pe care ai cunoscut-o in viata ta? Nimic si nimeni nu iti poate provoca starea euforica pe care o simti cand esti indragostit, cand esti coplesit de extazul dragostei, cand vezi totul in roz, pasarelele canta, soarele straluceste, iar tu zbori de fericire... Cercetatorii londonezi Andreas Bartels si Semir Zeki au facut tomografii persoanelor...

3. Dan Chiriac: Tarom injumatateste preturile pe cursele interne

Compania Tarom a anuntat reducerea la jumatate a tarifelor pentru cursele interne incepand cu 15 octombrie 2006. Odata cu aderarea la UE si companiile straine vor putea efectua curse interne, acesta fiind si motivul pentru care Tarom a redus preturile. Preturile dus-intors pentru cursele interne vor avea preturi intre 71 de euro pe ruta Bucuresti - Targu Mures si 98 de euro pe ruta Bucuresti - Cluj-Napoca. Alte exemple sunt Bucuresti - Timisoara, unde tariful dus-intors va fi 91 de euro...

4. BlogInvest: Reactii pro si contra Bursei de case

Agentiile imobiliare privesc cu scepticism listarea proprietatilor la Bursa de Valori Imobiliare (BVI), apreciind ca piata romaneasca nu este inca suficient de matura pentru un astfel de proces. Proprietatile imobiliare ar putea fi listate, in scurt timp, la Bursa de Valori Imobiliare (BVI). In mod neasteptat insa, fie din scepticism, fie din dorinta de a lasa timpul sa confirme performantele unei astfel de initiative in premiera pe piata romaneasca, majoritatea agentiilor imobiliare nu s-au...

5. Victor Kapra: si reuters anunta ca google discuta cu youtube

zvonul aparut zilele trecute este repus pe tapet de reuters: google negociaza preluarea youtube (32 de milioane de vizitatori lunar) pentru 1,6 miliarde de dolari, insa nu exista nici o certitudine cum ca se va ajunge la un acord. cele doua parti se abtin sa comenteze. cu youtube este un exemplu stralucit de business pe internet (a fost infiintat abia cu un an si jumatate in urma) si inca o dovada ca ne indreptam spre o civilizatie dominata de imagine.