Tarom, scoasa la vanzare pe Bursa. Pretul: intre 20 si 60 milioane de euro

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 12:37
1985 citiri
Tarom, scoasa la vanzare pe Bursa. Pretul: intre 20 si 60 milioane de euro
Tarom, scoasa la vanzare pe Bursa. Sursa foto :dcnews.ro

Dupa esecul Petrom, Guvernul nu se lasa si isi fixeaza o noua tinta ambitioasa. Pachetul de 20% din actiunile Tarom va fi pus la vanzare pe Bursa, iar statul se asteapta sa primeasca minim 20 de milioane de euro si maxim 60 de milioane de euro.

Guvernul a stabilit, impreuna cu FMI, in aceasta vara, sa inceapa procedurile de vanzare a unui pachet de actiuni ce reprezinta 20% din capitalul social al Tarom, printr-o oferta publica secundara initiala la Bursa de Valori Bucuresti.

Executivul a convenit cu Fondul ca pachetul de 20% sa fie vandut pana la finele acestui an, urmand ca ulterior, atunci cand conditiile pietei o vor permite, sa fie cedat controlul companiei.

In contextul intarzierii procesului de selectare a intermediarului pentru listarea la Bursa, Guvernul si FMI au stabilit insa, in ultimele negocieri din toamna acestui an, ca termenul de finalizare a procedurii sa fie amanat pana la sfarsitul lunii aprilie 2012.

La inceputul lunii noiembrie, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat insa ca licitatia pentru selectarea intermediarului la listarea unui pachet reprezentand 20% din actiunile Tarom va fi anulata.

Motivul invocat de ministrul Transporturilor era faptul ca oferta a fost "neconforma si scumpa". Oferta fusese depusa de un consortiu, format din firmele de brokeraj Carpatica Invest si Swiss Capital.

Consortiul si-a revizuit oferta si a redus comisionul la jumatate din suma solicitata initial, iar Guvernul a revenit asupra deciziei de anulare a licitatiei de selectie a intermediarului pentru listarea a 20% din actiunile Tarom.

Consortiul pretindea un comision de 3,99% si ar fi incasat 798.000 euro daca statul ar fi incasat 20 milioane de euro pentru pachetul de actiuni Tarom vandut pe Bursa.

In conditiile in care ambitiile prea mari ale statului au "sabotat" deja, tentativele de vanzare a unui pachet de actiuni Petrom, succesul pe care l-ar avea vanzarea pachetul de actiuni Tarom ramane discutabil.

Tarom, noul Petrom ?

Guvernul a incercat, in luna iulie, sa vanda un pachet din actiunile Petrom. Bancherii considera ca guvernul ar fi putut fi primi 1,9 miliarde lei din vanzarea Petrom, dar ca a refuzat un pret mai mic de 2,1 miliarde de lei.

De la esecul tranzactiei, actiunile Petrom au pierdut mai mult de 20%, iar analistii sustin ca este putin probabil sa revina la aceeasi valoare daca vor mai fi listate in 2012.

Companii precum Petrom, societatea Nationala de Transport de Gaze Naturale Transgaz si operatorul national de transport de energie electrica Transelectrica pot oferi randamente bune. Pretul mediu estimat de analisti, pentru Petrom, de exemplu, este cu o treime mai mare decat actualul pret cerut de autoritatile romane.

Cu toate acestea, investitorii, bancherii si analistii sustin ca acum, cea mai mare problema a Romaniei este insasi imaginea statului: inflexibil, ineficient si reticent in acceptarea unor "verdicte", date de consilieri sau chiar de piete.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, marti, ca guvernul nu are in vedere sa faca alte privatizari si ca nu s-a facut nicio modificare in ceea ce priveste privatizarile minoritare.

"Privatizarile raman asa cum le stim si au fost prezentate. Privatizarile minoritare - Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica - deci sunt acele pachete minoritare de 15%, nu s-a facut nicio modificare, nu s-a luat nicio decizie legata de aceste privatizari", a spus Ion Ariton.

De asemenea, ministrul Economiei a precizat ca privatizarile majoritare (Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Transelectrica) nu se vor face si ca nici nu s-a pus problema in perioada urmatoare.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#guvern privatizare Tarom, #privatizare tarom, #vanzare actiuni Tarom, #vanzare actiuni petrom , #Investitii