Cum ne afectează războiul comercial dus de Trump. Impactul taxelor SUA asupra economiei României

Miercuri, 12 Martie 2025, ora 11:59
238 citiri
Cum ne afectează războiul comercial dus de Trump. Impactul taxelor SUA asupra economiei României
Efectul tarifelor lui Trump asupra României FOTO: Hepta

Tarifele majorate ale preşedintelui Donald Trump pentru toate importurile de oţel şi aluminiu în SUA au intrat în vigoare miercuri, 12 martie. Războiul comercial pornit de SUA afectează economia României atât direct, cât și indirect, prin slăbirea economiei partenerilor europeni.

Taxele vamale prin care Trump vrea să reordoneze normele comerciale globale în favoarea SUA includ un tarif de 25% pentru toate importurile de metale şi extinde taxele la sute de produse fabricate din aceste metale, de la piuliţe şi şuruburi la lame de buldozer şi cutii de suc.

Comisia Europeană a reacţionat aproape imediat, afirmând că va impune, începând de la 1 aprilie, tarife similare pentru bunuri americane în valoare de 26 de miliarde de euro (28 de miliarde de dolari).

SUA este al 14-lea cel mai bun cumpărător de produse românești, exporturile noastre în America fiind de peste 2 miliarde de euro în 2023, la fel de mari ca exporturile românești în Republica Moldova, potrivit HotNews.ro.

Cum afectează direct tarifele lui Trump România

Exporturile cele mai semnificative de produse românești în SUA sunt cele din categoria Mașini și echipamente electrice, la subcategoria „Tablouri, panouri, console, pupitre, alte suporturi pentru comanda/distribuirea electricității”. Valoarea acestora în 2023 a fost de peste 216 milioane de euro.

Motoarele și generatoarele electrice ocupă locul 2 în exporturile României în SUA cu aproape 65 milioane de euro în 2023.

Estimarea pentru 2024 este că exporturile mărfurilor românești în SUA vor avea o valoare de 2,4 miliarde de euro sau 0,7% din PIB-ul României, potrivit sursei citate.

Cum afectează indirect tarifele lui Trump România

Cel mai mare partener comercial european al României este Germania, țară lovită mult mai puternic de taxele vamale introduse de Trump.

Guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei susține că impactul tarifelor va însemna o scădere a creșterii economice cu 1,4%. Berlinul are însă o estimare de creștere economică de numai 0,3% pe 2025, după 2 ani de recesiune.

Taxele vamale impuse de Trump ar putea bloca Germania în recesiune pentru cel puțin un an, iar România va simți efectele.

Cum reacționează UE la tarifele lui Trump

Executivul european a declarat că va pune capăt actualei suspendări a tarifelor pentru produsele americane la 1 aprilie şi va prezenta, de asemenea, un nou pachet de contramăsuri privind produsele americane până la jumătatea lunii aprilie.

Tarifele suspendate se aplică la produse care variază de la bărci la bourbon şi motociclete, iar UE a declarat că va începe acum o consultare de două săptămâni pentru a alege şi alte categorii de produse.

Noile măsuri vor viza bunuri în valoare de aproximativ 18 miliarde de euro, cu obiectivul general de a garanta că valoarea totală a măsurilor UE corespunde valorii crescute a schimburilor comerciale afectate de noile tarife americane, a declarat UE.

Produsele ţintă propuse includ produse industriale şi agricole, cum ar fi oţelul şi aluminiul, textilele, electrocasnicele, materialele plastice, carnea de pasăre, carnea de vită, ouăle, produsele lactate, zahărul şi legumele.

„Contramăsurile noastre vor fi introduse în două etape. Începând cu 1 aprilie şi pe deplin în vigoare începând cu 13 aprilie”, a precizat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

„Suntem pregătiţi să ne angajăm într-un dialog semnificativ. L-am însărcinat pe comisarul pentru comerţ Maros Sefcovic să îşi reia discuţiile pentru a explora soluţii mai bune cu SUA”, a adăugat von der Leyen.

Cum reacționează aliații SUA la tarifele lui Trump

Aliaţii apropiaţi ai SUA, Canada, Marea Britanie şi Australia, au criticat tarifele generale, Canada luând în considerare acţiuni reciproce, iar secretarul britanic pentru afaceri şi comerţ, Jonathan Reynolds, a declarat că „toate opţiunile au fost puse pe masă” pentru a răspunde în interes naţional.

Premierul australian Anthony Albanese a declarat că măsura este „complet nejustificată ... şi împotriva spiritului prieteniei durabile a celor două ţări”, dar a exclus aplicarea de taxe vamale reciproce. „Tarifele şi escaladarea tensiunilor comerciale sunt o formă de automutilare economică şi o reţetă pentru încetinirea creşterii şi creşterea inflaţiei. Ele sunt plătite de consumatori”, a declarat Albanese.

Ţările cele mai afectate de tarife sunt Canada, cel mai mare furnizor străin de oţel şi aluminiu pentru SUA, Brazilia, Mexic şi Coreea de Sud, care au beneficiat toate de un anumit nivel de scutiri sau cote.

...citeste mai departe despre "Cum ne afectează războiul comercial dus de Trump. Impactul taxelor SUA asupra economiei României" pe Ziare.com

Un profesor de la Harvard avertizează: Vine șocul 2.0 care provoacă o criză majoră în lume, cu pierderi însemnate
Un profesor de la Harvard avertizează: Vine șocul 2.0 care provoacă o criză majoră în lume, cu pierderi însemnate
În timpul primului mandat al lui Donald Trump, președintele SUA a impus tarife unei mari puteri, iar aceasta a pivotat și a găsit o soluție salvatoare, care a împins exporturile sale spre...
#tarife Trump, #tarife SUA, #exporturi Romania SUA, #taxe vamale SUA, #economie Romania, #economie UE , #Stiri Taxe si impozite

Curs valutar

1 EUR = 4.9766 RON

-0.0004

1 USD = 4.5865 RON

-0.0072
  1. O fostă bază militară din sudul României va deveni un mare aeroport civil. Proiectul costă 400 de milioane de euro VIDEO
  2. Sfârșitul bulei? Cei 7 Magnifici tehnologici au ajuns să tragă în jos bursa americană
  3. Un profesor de la Harvard avertizează: Vine șocul 2.0 care provoacă o criză majoră în lume, cu pierderi însemnate
  4. Avertismentul unui economist: ”România este o destinație nefrecventabilă de turiștii străini”. Bulgaria atrage de 6 ori mai mulți
  5. Doi medici veterinari și un fermier, condamnați la închisoare după ce încasat ilegal subvenții. Au folosit o metodă "a la Caragiale" ca să numere oile și să ia bani în plus
  6. Probleme economice pentru Putin: Ce dobândă plătește la bancă un rus în comparație cu un român
  7. Sebastian Burduja declară război ONG-urilor de protecție a mediului. Vrea ca toate companiile naționale energetice să ceară în instanță daune maxime
  8. Președinta Băncii Centrale Europene a vorbit, pentru prima dată, despre costul războiul economic cu SUA
  9. Un economist propune tăierea celor mai multe dări către stat: ”Taxa pe stâlp este o invenție fiscală a laboratoarelor de partid ale puterii”
  10. Cea mai valoroasă companie din UE. Gigantul IT cu care Europa iese la înaintare, creștere puternică pe bursă în ultimul an