Donald Trump a semnat un ordin executiv de stabilire a unei rezerve strategice de Bitcoin și a unui stoc de active digitale pentru SUA, arată site-ul official al Casei Albe.
Ordinul creează o Rezervă Strategică de Bitcoin, care va trata moneda virtuală ca un activ de rezervă.
Într-o evoluție ce poate fi considerată surprinzătoare, prețurile Bitcoin au scăzut luni cu 6,5%, după decizia lui Donald Trump.
Schimbare a regulilor jocului
Pierderile au fost însă ulterior recuperate și Bitcoin a ajuns să se tranzacționeze cu 82.050 de dolari în ședința de dimineață a bursei de la Londra.
Alte criptomonede majore au înregistrat, de asemenea, volatilitate, dar pierderile inițiale au fost recuperate, în mod similar.
Nigel Green, CEO al gigantului de consiliere financiară globală deVere Group apreciază că, în loc să fie un motiv de îngrijorare, inițiativa lui Donald Trump privind rezerva SUA de criptoactive ar trebui văzută ca un moment esențial pentru activele digitale, care va face ca Bitcoin să devină probabil un activ geopolitic semnificativ în viitor.
”De ani de zile, susținătorii Bitcoin au susținut că acesta ar putea evolua, dincolo de statutul de activ speculativ, într-o piatră de temelie a rezervelor financiare suverane. Această viziune este acum realizată în mod activ.
Prin stabilirea unei rezerve strategice, SUA au legitimat statutul Bitcoin în finanțele globale.
În timp ce dezamăgirea imediată provine din faptul că guvernul nu cumpără bitcoin suplimentar, evoluția mai profundă este că cea mai mare economie a lumii a integrat oficial activul în rezervele sale deținute de stat.”, declară Nigel Green într-un comunicat de presă, susținând că asistăm la ”o schimbare a regulilor jocului”.
Vor urma și alte țări
Dacă SUA este prima care face această mișcare, nu va fi ultima, afirmă CEO-ul deVere, care anticipează că alte națiuni – în special cele care caută să se protejeze împotriva dominației dolarului – sunt acum stimulate să-și construiască propriile rezerve Bitcoin.
”Țările cu un istoric de acumulare de active alternative, cum ar fi aurul, pot vedea acest lucru ca un indiciu pentru diversificarea în continuare în active digitale. Fondurile suverane, băncile centrale și investitorii instituționali vor ține seama de aceste evoluții”, mai spune analistul financiar, care amintește că atunci când Tesla a adăugat bitcoin în bilanțul său, când marile instituții financiare au lansat servicii cripto și când au fost aprobate primele ETF-uri Bitcoin din SUA, a existat o volatilitate inițială.
De fiecare dată, piața și-a dat seama în cele din urmă de cererea structurală creată de aceste evenimente, conchide Green.
Decizia lui Trump prevede că rezerva strategică de Bitcoin va fi valorificată cu bitcoin deținut de Departamentul de Trezorerie, care a fost confiscat ca parte a procedurilor penale sau civile de confiscare a activelor.
Alte agenții își vor evalua autoritatea legală de a transfera orice bitcoin deținut de acele agenții către Strategic Bitcoin Reserve.
...citeste mai departe despre "Donald Trump a înființat rezerva strategică de Bitcoin a SUA. Care sunt implicațiile pentru viitorul activelor digitale" pe Ziare.com