Experții financiari americani trimit un avertisment dur privind ”terapia de șoc” nesăbuită a lui Donald Trump. Primele șase săptămâni ale noii administrații au consemnat o furtună de tarife, inversări, o înghețare a angajărilor și retragerea ajutorului militar și de informații din Ucraina. Clopotele de alarmă s-au declanșat din nou, când un instrument de urmărire atent al economiei, întocmit de Federal Reserve Bank of Atlanta, a estimat o contracție anuală a PIB-ului cu 2,8% în primul trimestru al anului. Dacă s-ar întâmpla asta, ar marca cea mai abruptă scădere economică de la pandemie, consemnând criza din Statele Unite.
Dar în spatele „inundării cu ordine executive” ale lui Trump, cea mai mare economie din lume s-ar putea transforma din invidia de creștere a Occidentului într-o criză bursieră lovită de recesiune, potrivit The Times.
Cauza imediată a îngrijorărilor sunt datele care arată că puternicul consumator american este afectat de strategia „nebunului” de Trump în toate domeniile politicii externe, de securitate și economice.
Clopotele de alarmă s-au declanșat din nou, când un instrument de urmărire atent al economiei, întocmit de Federal Reserve Bank of Atlanta, a estimat o contracție anuală a PIB-ului cu 2,8% în primul trimestru al anului. Dacă ar fi realizat, ar marca cea mai abruptă scădere economică a SUA de la pandemie.
Economiștii sunt împărțiți cu privire la cât de multă importanță să acorde instrumentului de urmărire a PIB-ului, sau multitudinea de sondaje între consumatori și întreprinderi, sau echilibrul dintre datele retrospective ale pieței muncii și intențiile de angajare anticipate.
„Va avea loc o ajustare naturală pe măsură ce trecem de la cheltuielile publice la cheltuielile private. Piața și economia tocmai au devenit agitate și am devenit dependenți de aceste cheltuieli guvernamentale”, a declarat Bessent pentru CNBC.
Investitorii anulează rapid „Trump Trade” și speră că administrația nu va continua cu măsuri care slăbesc economia, cresc inflația sau rănesc prețurile acțiunilor. Acest așa-numit „Trump Put” asupra activelor americane a dispărut, trimițând măsurile de volatilitate la cel mai mare nivel din decembrie și lovind dolarul cu cea mai gravă perioadă de slăbiciune de la criza financiară, excluzând pandemia.
Dolarul în pericol de slăbire pe plan mondial
Îmbrățișarea de către Trump a „terapiei de șoc” pentru economia SUA le-a schimbat ipotezele cu privire la prima președinție de afaceri. Noul mesaj al Casei Albe, începând din acest weekend, este că americanii vor trebui să îndure recalibrarea ordinii economice mondiale prin tarife și un impuls intern de austeritate pentru a-și asigura prosperitatea viitoare.
Există o mulțime de motive înțelepte pentru care Trump ar dori o „curățire” economică. Probabil crede că poate trece peste o recesiune puternică în primul an de președinție, deoarece economia va reveni în curând și alegătorii vor fi uitat-o până în 2028. Trump a spus duminică că economia se află într-o „perioadă de tranziție... în cele din urmă va fi foarte bună”.
Acesta este un pariu cu mize mari. Este posibil ca Trump să vrea să creeze o recesiune controlată, dar nu are stăpânire asupra economiei. Schimbarea tarifelor sale are deja un efect de ”răcire” asupra investițiilor și încrederii și a creat cea mai mare creștere a incertitudinii politicii americane de la 11 septembrie 2001, potrivit indicelui Baker-Bloom-Davis.
De asemenea, nu este nevoie ca SUA să sufere niciun fel de terapie de șoc. Deficitul bugetar este mare din punct de vedere istoric, dar nu suficient de nesustenabil pentru a declanșa o panică a datoriei. Politicile sale au creat deja cea mai abruptă scădere a dolarului față de euro de la începutul secolului și au condus la o divergență rară între randamentele obligațiunilor de trezorerie americane.
Ca și în poziția sa față de Ucraina, Trump crede că poate construi o versiune a realității economice care să înlocuiască faptele de pe teren. El le va spune americanilor că le este mai bine cu tarifele, că bursele „globale” sunt gata să-l pedepsească și va încerca să distorsioneze cifrele de creștere pentru a aranja cărțile. Este o cale de ruină potențială pentru dolar, moneda de rezervă a lumii și economia acesteia.
...citeste mai departe despre "”Terapia de șoc” nesăbuită a lui Trump: SUA se îndreaptă spre criză, cea mai mare de la pandemie" pe Ziare.com