Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Telefoanele inteligente iau locul PC-urilor

Telefoanele inteligente iau locul PC-urilor

Cu fiecare noua generatie, telefonul mobil incepe sa inlocuiasca computerul, iar utilizatorii sunt mult mai familiarizati cu micul gadget din buzunar si renunta sa mai foloseasca computerul, se arata in studiile facute publice in Statele Unite.

Telefoanele la moda acum, precum iPhone al Apple, sau T-Mobile G1, facut de HTC pe platforma Google Android, preiau functia de browsing a site-urilor favorite, sunt folosite la verificarea e-mailului si utilizatorul nu mai simte nevoia sa deschida si calculatorul.

Mai mult, el poate nu numai sa raspunda la mesaje, ci si sa lucreze cu fisiere Office, precum Word, Power Point sau Excel. Serviciile online dezvoltate pentru telefonul mobil cresc la fel de rapid precum numarul de utilizatori de Internet pe echipamentele de buzunar.

Mai mult de jumatate dintre utilizatorii de Internet care au participat la un studiu realizat de International Business Machines (IBM) au declarat ca sunt de acord sa schimbe PC-ul de acasa pe un telefon inteligent care poate accesa Internetul si poate realiza functiile de baza ale computerului.

Lupta care se da acum este intre telefonul mobil si noua gama de mini-laptopuri, netbooks, care vor sa cucereasca publicul interesat de internetul mobil. Vanzarile foarte bune ale Eee PC si apoi ale produselor rivale au demonstrat ca exista un interes major pentru echipamente mobile usoare care sa poata prelua functiile batrinului laptop. Cu toate acestea, analistii avertizeaza ca preferinta oamenilor pentru telefoane mobile este mai puternica decat atractia pentru netbooks.

"Traficul generat de utilizatorii iPhone demonstreaza ideea ca telefoanele mobile inteligente vor incepe sa ia locul computerelor", explica un analit al Sterling Market Intelligence. "Lansarea G1 arata ca nu este pozitionat ca un telefon mobil, ci ca un echipament pentru Internet, un netbook mai mic", a declarat el referindu-se la telefonul Android.

La asta s-a referit si seful Apple, Steve Jobs. El a spus ca "recunoaste" intrarea companiei pe segmentul netbooks, dar a precizat ca produsul care corespunde acestei categorii este iPhone si nu un gadget nou. Pentru Internet si e-mail, toate celelalte chestii pe care le poti accesa pe un netbook sunt si pe iPhone, care este conectat permanent datorita retelei de telefonie mobila 3G, a precizat el.

Pentru tarile in curs de dezvoltare, studiile arata ca telefonul mobil este primul PC. "Producatorul de browsere Opera a declarat ca traficul realizat pe browserul mobil este mai mare in unele zone decat activitatea pe browserul pentru laptop si desktop", a spus analistul citat.

Principalele probleme pentru care telefonul mobil nu ia locul calculatorului sunt lipsa unui ecran de dimensiuni mai mari si puterea de procesare redusa. Tastatura este si ea destul de redusa, iar introducerea de text si lucrul este inca destul de incomod. Probabil pe viitor noi tipuri de interfata si noi functionalitati vor transforma aceste probleme.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1641 ori