Seful Nokia vrea sa termine cu Steve Jobs odata pentru totdeauna

Joi, 25 Februarie 2010, ora 23:01
1777 citiri
Seful Nokia vrea sa termine cu Steve Jobs odata pentru totdeauna

Suparat ca Steve Jobs a declarat ca Apple este cel mai mare produator de smartphone din lume dupa venituri, directorul executiv Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo, vrea sa demonstreze ca nu este nici pe departe asa.

Producatorul finlandez de telefoane mobile avea un terminal cu browser web pe vreme Netscape, in 1996, compania care a lansat primul smartphone, primul telefon cu tastatura Qwerty si asa mai departe, a reusit in trimestrul patru din 2009 sa isi creasca cota de piata pe segmentul smartphone.

Venit la conducerea Nokia in 2006, Kallasvuo a avut de luptat cu o multime de obstacole, dar cel mai mare inamic ramane iPhone al Apple. Desi a avut terminale cu ecran tactil inaintea Apple, Nokia nu a reusit la capitolul design sau poate a esuat la capitolul marketing.

Astfel, Apple a castigat teren, ca si Blackberry pe segmentul business, iar Nokia este mai amenintata ca oricand de rivalii cei noi. Pe finalul anului 2009, in trimestrul patru, Apple a raportat incasari de 15,68 miliarde de dolari, iar veniturile Nokia in aceeasi perioada au fost de 11,24 miliarde de dolari.

Astfel ca Steve Jobs si-a permis sa afirme ca Apple este cel mai mare producator de echipamente mobile (telefoane, laptopuri, playere).

Dar comparatia este fortata. Finlandezii nu au niciun model de playere digitale, iar netbookul lansat anul trecut nici nu este inca prezent peste tot in magazine. Apple a vandut 8 milioane de telefoane iPhone, Nokia a vandut 441 milioane de telefoane mobile si zeci de milioane de smartphone-uri.

Analistii spun ca Nokia are de suferit pentru ca nu a reusit sa aduca pe piata un dispozitiv care sa aiba succes comercial puternic, asa cum a reusit Steve Jobs. Vanzarile de telefoane smartphone au crescut pronuntat dar Nokia abia in trimestrul al patrulea a reusit sa mai recupereze din teren, dar a fost pe scadere comparat cu aceeasi perioada din 2008.

Acum telefoanele inteligente reprezinta o piata de 80 de miliarde de dolari, din vanzarile totale de telefoane - 188 de miliarde de dolari pe an. Cota Nokia pe terminale inteligente a revenit la 40% la finall anului trecut, de la 35% pe parcursul lui 2009.

Profitul net a crescut cu 65%, telefoanele inteligente aduc 15% din vanzari si 50% din profit, conform Credit Suisse. Analistii recunosc insa ca Nokia face acum un joc de urmarire, nu mai este cel care face jocurile in industrie, care impune tendintele.

Cand a lansat modelul touchscreen la aproape un an dupa iPhone, era un telefon modest, fara design deosebit si cu un meniu greoi, invechit. Symbian nu permitea operarea full-touch, care a devenit un fenomen global odata cu lansarea telefonului Apple.

De asemenea, finlandezii au pierdut trenul la capitolul aplicatii pentru telefon. Acum, incet incet, Kallsvuo recupereaza teren. Acordul cu Intel pentru platforme noi, parteneriat cu Microsoft, focus pe serviciile Ovi, lansarea N900 si Maemo, Nokia demonstreaza din nou ca poate fi un inovator in industrie.

Nokia incearca acum din nou relansarea pe piata americana, singura unde nu este printre jucatorii de top. Prima decizie: compania a inceput sa angajeze veterani din Silicon Valley, specialisti Microsoft, Yahoo, Google. Ramane de vazut cu ce succes. 

#apple, #iphone, #jobs, #nokia, #steve , #stiri Steve Jobs