PC-ul, intre moarte si evolutie

Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 10:35
3593 citiri
PC-ul, intre moarte si evolutie

Pe 12 august, PC-ul celor de la IBM a implinit 30 de ani. Mark Dean, cel care a ajutat la construirea PC-ului original, i-a felicitat cu aceasta ocazie pe cei de la IBM pentru ca au abandonat business-ul cu PC-uri in 2005.

"Traim in era post-PC", spunea el, adaugand ca principala masina de calcul este acum tableta.

La o saptamana de la acest eveniment, HP anunta ca este posibil sa renunte la sectorul de PC-uri si ca nu va mai produce tableta Touchpad.

"PC-ul a murit? HP pare sa creada asta", titrau ziarele a doua zi. In tot acest context, Microsoft nu putea sa ramane inerta.

Reprezentatii companiei au comunicat mesajul ca PC-urile inca fac multe lucruri pe care tabletele si smartphone-urile nu sunt in stare sa le faca.

"Traim in era PC-plus, nu post-PC", spunea acestia.

Firma de cercetare IDC estimeaza ca in acest an se vor vinde 361,5 milioane de PC-uri in intreaga lume, numar ce va creste la 541,5 milioane, pana in 2015. Poate ca nu e o crestere impresionanta, dar nici "moarte" nu poate fi.

Abandonarea sectorului de PC-uri de catre HP nu este o reactie vizionare, tinand cont de ultimele dezvoltari din piata. Analistii sugerau aceasta miscare inca din 2001, cand iPad-ul nu era nici macar in mintea lui Steve Jobs.

CEO-ul HP, un veteran al business-ului cu software, vrea sa schimbe directia companiei catre produse profitabile si servicii pentru companii mari.

Tabletele si smartphone-urile sunt personale si din ce in ce mai puternice, in ceea ce priveste puterea de calcul.

Nu sunt masini intru totul noi, ci mai degraba companioni ai PC-urilor, scrie revista Time, tendinta ce ar putea sa se pastreze multi ani de acum inainte.

Si Microsoft a inteles acest lucru, motiv pentru care a construit un Windows 8 special pentru tablete. Acesta va fi prezentat oficial in luna septembrie, in cadrul conferintelor BUILD.

In tot acest context, decizia HP de a renunta la PC-uri este mai usor de inghitit decat decizia de a renunta la Touchpad, la doar cateva saptamani dupa lansare.

Prin aceasta miscare, HP a transmis mesajul ca nici macar nu va incerca sa fie un jucator important in viitorul computing-ului personal.

O veste buna pentru Apple, dar una rea pentru consumatori si, timpul o va dovedi, pentru profitul HP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pc, #smarpthone, #tableta, #hp, #steve jobs , #stiri Steve Jobs