Mostenirea lui Steve Jobs, geniul Apple care a schimbat lumea dintr-un garaj

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 12:01
3442 citiri
Mostenirea lui Steve Jobs, geniul Apple care a schimbat lumea dintr-un garaj

Steve Jobs, fostul director executiv de la Apple, a reusit sa transforme relatia tehnologiei cu lumea pentru totdeauna, intr-un mod pe care cu greu cineva il mai putea repeta, vreodata. Geniul din spatele Apple a murit, la varsta de 56 de ani, din cauza problemelor de sanatate. A lasat o "mostenire" extrem de importanta, prin influenta sa asupra sectorului IT. 

Design



Pentru Steve Jobs, aspectul unui produs era foarte important. De la felul in care arata si se simte la atingere,  pana la maniera si rapiditatea cu care raspunde la comenzi.In timp ce majoritatea producatorilor de calculatoare se axau pe realizarea unor procesoare performante, Jobs urmarea un design inteligent si minimalist.

De asemenea, a speculat importanta aluminiului in procesul de fabricare al carcasei si nu a gresit. Notebookurile Apple facute dintr-un aliaj de titan si aluminiu au devenit bestseller-uri. Cele mai recente modele de MacBook reprezinta un succes care combina design, pret si performanta.

Muzica


Noul mileniu a adus o schimbare in modul de livrare a continutului digital. Producatorii de muzica s-au luptat sa-si salveze afacerile micsorate pe zi ce trece, pe masura ce milioane de utilizatori descarcau ilegal muzica prin portaluri sunt ar fi Napster.

iTunes este cel mai mare retailer online de muzica, din lume, cu peste 200 de milioane de utilizatori inregistrati care au descarcat peste 15 miliarde de melodii. Lansarea programata pentru aceasta toamna a unui serviciu bazat pe cloud-based nu va face decat sa consolideze statutul de lider al pietei.

PC

Desi este usor de uitat, dar Jobs si co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, au ajutat la popularizarea ideii de computer personal, cu Apple II. Acesta era un calculator de 8 biti, cu invelis din plastic, care a devenit unul dintre cele mai de succes PC-uri din lume, in anii 1980. El a reusit sa revolutioneze modul in care angajatii lucrau.

De atunci, s-au schimbat lucrurile. Ascensiunea sistemului de operare Windows nu poate fi ignorata, dar nici nu a reusit sa eclipseze total vanzarile Mac. Computerele cu sistem de operare Mac continua sa se vanda. Estimarile pentru luna septembrie arata intre 4,4 si 4,6 milioane de unitati, un nou record.

Era Post PC

Pe langa faptul ca Jobs a revolutionat piata de computere personale cu ajutorul sistemului Apple II, a reusit si sa impuna un nou trend in domeniul, cu ajutorul tabletelor din sticla si aluminiu, celebrele iPad. Utilizatorii au evitat tentativele anterioare, facute de Microsoft si de partenerii sai. Chiar si Apple a dat gres, in anii 1990, cu Newton black.

Cu iPad, in schimb, Steve Jobs pare ca a facut totul ca la carte: o forma perfecta pentru a fi trasnportat usor, un sistem de operare prietenos cu utilizatorul, similar cu cel incarcat pe iPhone si un pret rezonabil.

iPad a vandut aproximativ 14,7 milioane de unitati in 2010 iar in ultimul semestru din 2010, vanzarile au explodat cu 183%, dovedind apetitul consumatorilor pentru aparate usor de folosit pe care le pot lua oriunde.

Reclame

Campaniile de marketing facute pentru Apple, de-a lungul timpului, au fost unele dintre cele mai inovatoare, incepand cu reclmaa la Super Bowl, din  1984, regizata de Ridley Scott. In spotul comercial, o atleta navaleste intr-o camera plina de barbati rasi in cap, care asculta cuvintele de propaganda transmise pe un monitor urias.  

 

Atleta sparge ecranul, aruncand ciocanul, fortandu-i pe barbati sa se trezeasca la realitate. Alte campanii au inclus reclame in care se punea accentul pe luta dintre Mac si PC sau in care mai multe siltuete intunecate danseaza pe muzica provenita de la un iPod.

iPhone



Desi Android s-ar putea bucura de mai multa recunoastere pe piata, Jobs trebuie apreciat pentru ca a adus un suflu nou pe segmentul telefoanelor mobile. Cu modelul de iPhone din 2007, Apple a introdus un dispozitiv care a revolutionat piata prin designul minimalist, prin ecranul mare, tactil si prin sistemul de operare solid.

Steve Jobs a fost implicat in toate etapele de fabricatie.  Compania a platit, pentru realizarea produsului, aproximativ 150 de milioane de dolari, conform unei surse din interiorul firmei, citata de CNN.

Utilizatorii trebuie sa ii multumeasca lui Jobs si pentru ca a modificat casuta vocala, cu o interfata mult mai prietenoasa si cu sistemul “apasa pentru a asculta”, o caracteristica pe care acum o au toate smartphone-urile.

"Ecosistemul
"

Asa numitul concept de ecosistem ar putea fi una dintre cele mai durabile contributii pe care le-a adus Steve Jobs lumii de afaceri. Ideea este foarte simpla: realizeaza un univers inchis, format din hardware, software si servicii care, multumita unei integrari stranse, ofera o experienta superioara utilizatorilor.

Cel mai relevant exemplu este un tanar care descarca melodii de pe iTunes pe iPodul ori pe iPhoneul sau. Membrii din consiliile de conducere de la mai multe companii, de la autoturisme, pana la jocuri video, se gandesc sa introduca un astfel de “lant de produse” in afacerile lor.

Sistemul de operare Mac

Programatorii care gandeau sistemele de operare facute de Apple aveau un scop precis: sa fie cat mai usor de folosit si mai simple decat sistemele concurentei (MS-DOS, Windows sau Linux).

Ce-i drept, fanii Windows au criticat MAC pentru lipsa optiunilor de personalizare, dar aceasta era si ideea. Facand un sistem cat mai simplu cu putinta, MAC a reusit sa isi consolideze o reputatie pentru accesibilitate si stabilitate, aspecte care nu se pot spune si despre Windows.

Magazinele Apple


Primul magazin Apple, din Tyson’s Corner, a fost intampinat cu mult scepticism. 10 ani mai tarziu si cu 345 de magazine deja deschise, realitatea e cu totul alta.

Succesul magazinelor Apple i-a determinat pe cei de la Microsoft sa faca acelasi lucru, desi nu au obtinut acelasi efecte.

In locatiile Apple, utilizatorii sunt incurajati sa interactioneze direct cu produsele, iar raioanele sunt impartite strategic, de la zone concentrate pe multimedia, pana la locuri in care clientilor li se arata in direct cum poate interactiona un aparat foto cu o imprimanta si cu un calculator.

Apple Inc.

In cele din urma, cea mai importanta contributie a lui Jobs nu consta in lansarea smartphone-ului, a tabletei sau in sistemul de operare, ci chiar in compania Apple insasi. Aceasta este o organizatie puternica, cu 12.000 de angajati, care a fost, pe vremuri, la un pas de faliment.

De la intoarcerea lui Jobs, in 1997, compania a renascut. El a “reconstruit-o” in cea mai valoroasa companie tehnologica, surclasand rivali precum Microsoft sau HP. Aceasta ar putea fi considerata cea mai mare schimbare din istoria afacerilor.

Noul sediu central al gigantului Apple va cuprinde un campus de peste 840.000 metri patrati, dintre care 90.000 destinati exclusiv cercetarii, o sala de evenimente care va putea gazdui 1000 de persoane, o centrala electrica si o parcare subterana.

“Cred ca avem o sansa sa obtinem titlul de cel mai bun sediu central din lume”, spunea Jobs, care nu s-ar multumi cu nimic altceva decat ce e mai bun.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apple, #moarte steve jobs, #steve jobs, #steve jobs iphone, #steve jobs ipod, #steve jobs murit, #jobs cancer, #jobs omagiu, #jobs inmormantare, #jobs deces , #stiri Steve Jobs