Luna care a rescris istoria IT-ului

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 13:57
2838 citiri
Luna care a rescris istoria IT-ului

Industria tech a suferit schimbari majore intr-un timp relativ scurt. In doar 10 zile, Google s-a reinventat, devenind o companie de hardware, HP a aruncat la gunoi PC-urile, devenind o companie de software, iar Apple si-a pierdut simbolul, pe Steve Jobs.

Cei trei giganti din Silicon Valley se afla intr-o tranzitie care va remodela peisajul tehnologiei.

Google a fost primul pe lista care a anuntat in data de 15 august ca va achizitiona Motorola Mobility.

Achizitia Motorola Mobility, unul dintre partenerii principali ai Android, va permite companiei Google marirea ecosistemului Android si va ascuti competitia in piata de telefonie mobila.

HP, una din cele mai mari companii de tehnologie din lume si cel mai mare producator de calculatoare a anuntat pe 18 august ca abandoneaza divizia de PC-uri pentru a se axa mai mult pe software si servicii.

Vanzarile de PC-uri HP sunt aproape duble fata de vanzarile celui mai mare competitor- Dell. HP a anuntat totodata ca va opri productia de tablete TouchPad, lansate la inceputul lunii iulie, si de telefoane multifunctionale dotate cu sistemul webOS.

O saptamana mai tarziu, pe 24 august, Apple a anuntat ca Steve Jobs si-a dat demisia din functia de CEO al companiei.

Jobs s-a aflat in concediu medical din Ianuarie, insa vestea a trimis unde de soc in intreaga industrie tech.

Steve Jobs nu a oferit doar niste produse tech lumii ci a oferit simboluri. El stia ceea ce-si doresc consumatorii chiar inainte ca produsele sa apara.

Astfel de perturbari in piata pot  rasturna giganti. Inainte de boom-ul PC-ului, nimeni nu auzise de Microsoft, iar RCA era printre cei mai mari retaileri de electronice.

Cu cateva decenii in urma, PC-urile au creat companii din nimic. Acum se intampla ceva similar, spun analistii.

Companiile se repozitioneaza, isi colecteaza resursele necesare, iar intreaga lume tech se afla intr-un proces de transformare.

Samsung ar fi interest de achizitia si continuarea dezvoltarii WebOS.

Asta ar insemna ca Samsung sa joace pe mai multe directii in ceea ce priveste sistemele de operare dedicate dispozitivelor mobile. O astfel de decizie poate fi periculoasa, avertizeaza analistii din piata.

Pe de alta parte, Samsung este partener Google si se bazeaza pe sistemul de operare Android, insa achizitia Motorola de catre gigantul Google poate fi o amenintare pentru Samsung.

IBM si Oracle trebuie sa acorde mai multa atentie HP care a devenit pe neasteptate un rival pe taramul software si al serviciilor de afaceri.

Intre timp toata lumea este cu ochii pe noul CEO Apple, Tim Cook pentru a vedea care sunt diferentele intre stilul sau de conducere si cel al lui Steve Jobs.

Influenta Apple se extinde dincolo de industria tech.

Compania condusa pana de curand de Steve Jobs s-a extins si in domeniile muzicii, publishing si wireless. Mai mult, Apple a castigat titlul de cea mai buna companie pe piata gadget-urilor.

"Steve Jobs nu doar a condus Apple. El a condus piata de PC-uri, de tablete, dar si de smartphone-uri timp de cativa ani", spun analistii din piata.

Lumea tech s-a resetat. Cine va conduce acum?

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#apple, #demisie steve jobs, #google, #hp divizie pc, #pc hp, #produse tech, #silicon valley, #steve jobs, #tech , #stiri Steve Jobs