iPad vs. Smartpen. De ce nu este loc de jucatori mici pe piata

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 17:14
3403 citiri
iPad vs. Smartpen. De ce nu este loc de jucatori mici pe piata

Inovatia nu are limite in industria tehnologica, insa nu toate dispozitivele nascocite au acelasi succes. Apple si-a concentrat toate fortele in creatia sa de succes, iPad, in acelasi stil in care Livescribe a dat ce avea mai bun pentru "smartpen"-ul Echo. Diferenta e vizibila si demonstreaza inca o data ca Steve Jobs este un fenomen cum rar poate fi intalnit.

Livescribe Echo este exact opusul iPad.

E ca si cand Livescribe si Apple s-au uitat la combinatia clasica stilou-hartie, dar nu au reusit la un consens privind modul in care sa paseasca impreuna in era digitala, sustin specialistii citati de Assosciated Press.

Apple si-a concentrat toata inteligenta in tableta, Livescribe a ales sa faca asta pentru pixul electronic.

Desigur, diferenta dintre succesul celor doua produse arata clar care este ideea cea mai buna. Vanzarile de iPad au contribuit la transformarea Apple in cea mai valoroasa companie din lume, pe cand Livescribe este un jucator foarte mic.

Cu toate acestea, "Smartpen"-ul Echo este suficient de interesant incat sa merite putina atentie, mai ales pentru cateva din ultimele sale actualizari de soft.

Pretul sau porneste de la 100 dolari, fiind mult mai accesibil decat iPad si, in plus, ar putea fi un instrument util pentru studenti.

Echo este un creion gros, de dimeniunea unui trabuc si are un ecran mic aproape de varf. Functioneaza ca un pix normal de tip ball-point si lasa urme de cerneala pe hartie.

Motivul pentru care a fost creat, insa, este faptul ca inregistreaza tot ce scrii, iar microfonul incorporat inregistreaza si ce auzi, in acelasi timp. In plus, poate face sincronizarea intre inregistrarea audio cu cea a textului scris, astfel incat, daca asezi pixul pe un cuvant deja scris, el va porni inregistrarea audio din acel punct, fie prin speaker-ul incorporat, fie prin casti.

In mod sigur, poti face acelasi lucru si cu un iPad, cu ajutorul aplicatiilor care sincronizeaza inregistrarea audio si textul scris. Scrierea pe iPad, insa, nu este tocmai usoara: e ciudat sa scrii cu un stylus si nici sa scrii direct pe ecran nu e tocmai confortabil.

Mai potrivit pentru o astfel de activitate ar fi un PC, iar Microsoft are deja o aplicatie potrivita, One Note, care inregistreaza si audio si text.

Problema ar fi ca esti nevoit sa te asezi la o masa pentru a nota si microfoanele de PC nu sunt tocmai cele mai sigure. Asadar, Echo este cea mai buna ustensila pentru notite, mai ales cand stai in picioare, sau cand manevrarea unui lapotop ar putea parea nepoliticoasa, asa cum se intampla in sedinte.

Echo este o varianta actualizata a modelului mai vechi, Pulse, in care Livescribe a inlocuit mufele de tip proprietar cu mufe USB, care folosesc si la incarcarea electronica a stiloului.

Pe partea de software, stiloul Echo "comunica" mult mai bine cu alte programe decat predecesorul sau.

Spre exemplu, odata ce ai conectat stiloul la computer, poti marca anumite pagini si apoi sa le trimiti prin e-mail, le poti trimite in Google Docs, le poti posta pe Facebook, sau le poti salva ca un simplu document.

Livescribe are propriul lui "app store", de unde poti cumpara diferite programe pe care sa le descarci pe stilou. O aplicatie interesanta este cea care permite stiloului sa controleze cursorul de pe ecran in momentul in care este conectat la calculator. O apasare este echivalentul unui click si iti permite chiar sa desentezi, nefiind insa prea util pentru artisti, din cauza ca nu poate receptiona grade diferite de presiune.

"Smartpen"-ul Echo se utilizeaza impreuna cu un suport special, insa. Mai exact, este vorba despre o hartie imprimata cu un tip anume de puncte doarte fine. Punctele sunt identificate de o mini-camera incorporata in stilou si, in acest fel, dispozitivul isi poate da seama unde anume se afla pe pagina. Stiloul este livrat impreuna cu un astfel de caiet, insa, pentru aproximativ 20 de dolari, poti achizitiona un set de patru astfel de caiete.

Mai exista si varianta in care iti imprimi singur hartia, daca dispui de o imprimanta cu laser.

O caracteristica problematica ar putea fi ecranul, care este foarte mic. Dispozitivul este relativ usor de controlat, insa display-ul sau afiseaza mai putin de 23 de caractere si este monocromatic. Chiar daca poate puteti comunica intermediul mini-speakerului sau, el nu ajunge la nivelul de complexitate al unei pagini web.

Cea de-a doua problema majora ar fi dependenta stiloului de un computer pentru a putea utiliza datele inregistrate de dispozitiv. O legatura prin Bluetooth ar fi utila, dar nu suficient de puternica pentru a transfera unele date. O solutie Wi-Fi ar fi perfecta, insa integrarea sistemului intr-un stilou ar fi o adevarata provocare, atat din punctul de vedere al intefatei pentru utilizator, cat si al duratei de viata a bateriei.

Dispozitivul pare o inventie interesanta, insa nu are sanse de viata foarte mari, potrivit expertilor.

Stilourile electronice nu sunt suficient de flexibile incat sa devina dispozitive de uz general, precum tabletele. Apple, insa, ar putea lua in considerare aceasta inventie si sa faca tablete care functioneaza foarte bine cu stilouri electronice. Concurentii Apple au deja tablete rudimentare care utilizeaza creioane simple, tocmai de aceea, specialistii includ aceasta posibilitate pentru momentul in care va fi lansat iPad3.

#ipad, # smartpen, # livescribe echo, # piata electronice , #stiri Steve Jobs