Demisia lui Steve Jobs, sfarsitul unei ere. Ce se intampla cu gigantul Apple?

Joi, 25 August 2011, ora 08:27
2336 citiri
Demisia lui Steve Jobs, sfarsitul unei ere. Ce se intampla cu gigantul Apple?

Demisia lui Steve Jobs de la conducerea gigantului Apple marcheaza sfarsitul unei ere, insa nu va avea un impact imediat asupra vanzarilor companiei, spun analistii.

In varsta de 56 de ani, Jobs si-a depus demisia miercui in fata board-ului Apple si l-a recomandat pe Tim Cook drept succesor.

In scrisoarea sa de demisie, Jobs a cerut sa ramana presedintele board-ului de directori si angajat Apple, potrivit Huffington Post.

Analistii de la Gartner vad in demisia lui Jobs "sfarsitul unei ere din multe puncte de vedere", dar asta nu inseamna ca Apple se va cutremura, dat fiind faptul ca Jobs a lucrat mai mult de 10 ani la inchegarea unei echipe de management solide.

In calitatea de presedinte al consiliului director, Jobs va continua sa vina cu idei de noi produse si in anii ce urmeaza.

Consumatorii nici nu vor observa lipsa lui, in calitate de CEO, mai spun analistii Gartner.

"Consumatorii nu cumpara produse pentru ca lucreaza Steve Jobs la Apple. Ei cumpara produsele respective pentru ca le raspund la o nevoie."

Charles Golvin, analist la Forrester, a spus ca impactul asupra companiei s-ar putea sa treaca neobservat in perioada imediat urmatoare, deoarece noua linie de produse, inclusiv iPhone 5, au fost deja dezvoltate.

Iar Jobs oricum nu se va retrage total din "fabrica de vise".

"Are o adevarata pasiune pentru aceste produse si mi-e greu sa-mi imaginez ca, in calitate de presedinte al board-ului, nu va avea un cuvant de spus in luarea deciziilor", spune Golvin.

In plus, Wall Street Journal noteaza ca Jobs continua sa fie activ in cadrul Apple si se implica in strategia de lansare a produselor, potrivit unor surse din interior.

Insa pe termen mai lung, vom vedea adevaratul Apple fara Steve Jobs.

Atunci, executivii de top vor fi nevoiti sa colaboreze fara a fi indrumati de un vizionar care sa ia decizia finala, in caz de dezbateri neterminate, asa cum facea Jobs.

"Daca va fi un model de succes, fara a avea o viziune singulara si o filosofie care sa conduca Apple la produsele extraordinare de pana acum, ramane de vazut", este de parere Golvin.

Cook a mai fost la conducerea Apple de cateva ori, cat timp Jobs era in concediu medical, iar Apple a continuat sa performeze si sub conducerea acestuia.

In 2004, Steve Jobs a fost operat de cancer pancreatic. In 2009, a suferit un transplant de ficat. Cook este un manager priceput care poate lucra la eficienta companiei.

Insa nu este cunoscut drept un mare vizionar, asa cum este Jobs.

"Dar, inca o data, nimeni nu este ca Steve Jobs", incheie Colvin.

Si totusi, evolutia actiunilor nu a ramas impasibila la demisia lui Jobs.

Actiunile Apple au luat-o la vale, in tranzactiile din afara sedintei oficiale. Dupa ce initial inchisese la 376,18 dolari/actiune, la ora 7:59 ET, actiunile pierdusera deja 5%, ajungand la 357,02 dolari/actiunie, potrivit Nasdaq.

Momente memorabile din viata lui Steve Jobs

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple se află în plin proces de dezvoltare a unei noi game de produse inteligente alimentate de inteligență artificială, inclusiv ochelari inteligenți, căști AirPods cu camere și inele...
#apple, #demisie, #steve jobs , #stiri Steve Jobs