Chinezii vor un Steve Jobs al lor

Joi, 10 Martie 2011, ora 23:04
1960 citiri
Chinezii vor un Steve Jobs al lor

O data pe an, 3.000 de reprezentanti parlamentari ai diferitelor districte chineze se intalnesc in Marea Sala a Poporului, la Beijing. In acest an, unii au adus cu ei iPad-uri si iPhone-uri, atat de apreciate de elita urbana asiatica. " Unde este Apple-ul Chinei", s-au intrebat parlamentarii, potrivit Technology Review.

Pentru multa lume, poate parea o intrebare puerila. Apple este o companie singulara chiar si in SUA, acolo unde a luat fiinta.

Insa problema ridicata de chinezi aduce in lumina, inca o data daca mai era nevoie, mentalitatea-i caracteristica: daca o natiune atinge un anumit nivel de productivitate economica cu ajutorul unei anumite tehnologii, atunci aceeasi tehnologie va aduce aceleasi rezultate si pe teritoriu asiatic.

Pana nu demult, filmul "Titanic" a avut cele mai mari incasari din istoria Chinei.

Pentru ca mesajul filmului poate fi tradus ca fiind aventura unui proletar, care da peste nas elitei capitaliste si moare ca un erou, Partidul Comunist l-a adoptat si promovat ca atare.

Presedintele chinez la vremea lansarii filmului, Jiang Zemin, i-a provocat pe producatorii de film autohtoni sa depaseasca "frumusetea" Titanicului.

Si totusi nu obtii un film de Oscar sau un gadget ca iPad-ul prin stimularea muncii, ca si cum ai face suruburi intr-o fabrica.

Atat Hollywood-ul cat si Silicon Valley sunt fenomene singulare, rezultatul multor ani de transformari, experimente, reusite si esecuri.

Insusi mediul le-a modelat, prin cultura risipei specifica societatii americane.

Chiar daca rezultatul se numeste Apple, conditiile care au dus la acesta nu sunt neaparat o tinta pentru guvernul chinez.

Steve Jobs
a fost, in tineretea sa, un hipiot obsedat de Beatles care s-a intors dupa un pelerinaj din India, si-a vandut microbuzul Wolkswagen si a pus bazele unei companii, pentru a crea un computer care va da tonul unei revolutii.

Greu de imaginat aceste conditii intr-o tara pentru care liberalizarea inseamna o viziune ingusta a hipercapitalismului fara constrangeri.

#steve jobs, #apple, #china, #ipad, #iphone , #stiri Steve Jobs