Ce se intampla cu gigantii IT cand pleaca fondatorii

Vineri, 26 August 2011, ora 14:10
1983 citiri
Ce se intampla cu gigantii IT cand pleaca fondatorii

Internetul este in acest moment plin de stiri cu demisia lui Steve Jobs din fruntea Apple. Jobs a parasit scaunul de CEO, dar nu si compania in sine, pastrandu-si un rol strategic in consiliul director.

 Iata cativa lideri carismatici care au predat stafeta, inaintea lui Steve Jobs, si ce s-a ales de companiile lor dupa ce s-a intamplat acest lucru, potrivit Ars Technica.

Microsoft, de la Bill Gates la Steve Ballmer

Poate cea mai apropiata analogie cu situatia Apple se poate regasi in cazul rivalului Microsoft.

Bill Gates a transformat Microsoft in cea mai valoroasa companie din lume, inainte sa se retraga din varful ei.

Capitalizarea de piata a Apple, de 349 miliarde de dolari, nu se compara cu cele 600 de miliarde de dolari, la cat a fost evaluata capitalizarea Microsoft, in 1999.

La doua saptamani dupa evaluare, Bill Gates isi anunta demisia din postul de CEO, lasandu-l in locul lui pe credinciosul "general" Steve Ballmer.

Gates ramane totusi activ in calitate de Chief Software Architect si Presedinte al Boardului, pana in 2009 cand isi pastreaza numai pozitia din board.

Ce a reusit sa faca Ballmer? De la "inscaunarea" lui Ballmer, valoarea companiei a scazut cu 60 de procente.

Microsoft este in continuare un gigant, numai ca nu la fel de mare ca inainte: ocupa locul 5 in topul celor mai mari companii din lume si are o capitalizare de piata cu 150 de miliarde de dolari sub cea a Apple.

Sub conducerea lui Ballmer, Microsoft a ratat oportunitatile Internetului si a pierdut startul, in cursa revolutiei mobile.

Intel, de la Robert Noyce la Paul Otellini

Primii trei CEO ai gigantului Intel au fost de la inceputurile companiei impreuna.

Vizionarul Robert Noyce a predat stafet geniul inginer Gordon Moore care a dat-o, mai departe, "paranoicului" Andy Grove.

Craig Barratt si Paul Otellini au continuat traditia unui leadership puternic si niciodata, in cei 43 de ani de existenta ai Intel, nu s-a pus problema supravietuirii companiei.

In ultimii zece ani, evolutia actiunilor a copiat-o pe cea a actiunilor Microsoft. Noyce, Moore si Grove au predat reteta succesului si succesorilor.

Intel s-a luptat cu bula Internetului, cu haosul din economie, cu atacuri din partea AMD si ARM si a ramas in picioare.

Daca si Jobs reuseste transferul de cunostinte catre Cook, atunci Apple isi va continua traiectoria de succes.

Sun, de la Scott McNealy la Jonathan Schwartz

McNealy n-a fost primul CEO al Sun, dar a fost unul dintre fondatori si unul dintre cei mai longevivi CEO din lume.

Dupa 22 de ani petrecuti "la carma" Sun, McNealy a plecat in 2006, cand a explodat bula Internetului. Jonathan Schwartz avea doar doi ani de experienta in functii executive, atunci cand a preluat Sun.

Acesta a rezistat doar trei ani, pana a venit criza si a lovit in plin in Sun. In 2009, compania a fost achiztionata de Oracle.

#steve jobs, #apple, #ceo, #microsoft, #bill gates , #stiri Steve Jobs