Actionarii Apple vor sa stie cine va fi succesorul lui Steve Jobs

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 22:51
1916 citiri
Actionarii Apple vor sa stie cine va fi succesorul lui Steve Jobs

Conducerea Apple risca, miercuri, o confruntare cu actionarii, care vor sa afle planul referitor la succesiunea directorului general Steve Jobs, aflat in concediu medical pentru a treia oara in ultimii sapte ani, transmite Mediafax.

O rezolutie care urmeaza sa fie supusa votului adunarii generale anuale a actionarilor va cere conducerii sa dezvaluie planul de inlocuire a lui Jobs si de formare a echipei executive.

Propunerea este sustinuta de sindicatul Laborers' International Union of North America (LIUNA) si beneficiaza de sprijin din partea companiei de consultanta pentru investitori Institutional Shareholder Services.

"Actionarii merita sa stie ca exista un plan. Vrem sa stim ca firmele iau in considerare aceste probleme", a declarat Jennifer O'Dell, director adjunct pentru afaceri corporatiste la LIUNA, care are circa 500.000 de membri si administreaza active de 34 miliarde de dolari.

Apple se opune masurii, de teama ca dezvaluirea planurilor secrete ajuta concurenta si face mai dificila pastrarea directorilor.

Intalnirea conducerii Apple cu actionarii este prima dupa ce Jobs a anuntat, in ianuarie, ca intra in concediu medical. Activitatile curente ale lui Jobs au fost preluate de directorul operational Tim Cook.

Intrarea in concediu a lui Jobs a provocat un nou val de ingrijorare privind sanatatea acestuia, dupa ce in 2004 a fost operat de cancer iar in 2009 a suferit un transplant de ficat.

Jobs este creditat cu salvarea Apple de la faliment, in 1997, si transformarea companiei intr-un gigant al electronicelor de consum.

Purtatoarea de cuvant a Apple, Katie Cotton, a refuzat sa confirme daca Jobs va participa la intalnire sau daca toti membrii consiliului de administratie vor fi prezenti.

Cook a preluat activitatile lui Jobs de fiecare data cand Jobs a fost in concediu medical. In 2009, actiunile Apple au urcat cu 67% in perioada in care Cook s-a aflat la conducere, indicand ca investitorii au fost multumiti.

Jobs, care va implini joi 56 de ani, a promis ca se va implica in continuare in deciziile strategice si a participat saptamana trecuta la un dineu cu presedintele american Barack Obama, alaturi de alti lideri din industria tehnologiei.

LIUNA, ai carei membri sunt in mare parte muncitori in constructii, a inceput sa exercite presiuni asupra companiilor pentru dezvaluirea politicilor referitoare la succesiunea directorilor in urma cu doi ani, a spus O'Dell.

"Alte companii fac acest lucru. Apple este lider in industria sa, asa ca trebuie sa faca la fel", a spus ea.

Apple a anuntat in ianuarie ca are un plan privind succesorul lui Jobs, dar detaliile sunt confidentiale pentru ca in caz contrar ar favoriza concurenta si ar putea nemultumi unii directori.

Actiunile Apple au atins un nivel record saptamana trecuta, ceea ce face improbabil ca propunerea referitoare la succesiune sa fie aprobata, a declarat Brian Marshall, analist la compania Gleacher&Co.

#actionarii apple, #apple, #succesorul lui steve jobs , #stiri Steve Jobs