Capitalism a la Cluj: Povestea cuptorului de croissante de langa turnatoria de fonta

Sambata, 18 Mai 2013, ora 00:00
7357 citiri
Capitalism a la Cluj: Povestea cuptorului de croissante de langa turnatoria de fonta
Foto: Bogdan Stanciu

Peste drum de fosta Turnatorie Fonta a gigantului industrial socialist CUG Cluj, Dominique Simon, un chef francez cu aer bonom, pregateste in fiecare zi ingredientele pentru o reteta capitalista de succes: mica intreprindere de familie.

Laboratorul de patiserie al lui Dominique este greu de gasit. Dincolo de ultimul bloc de locuinte din zona industriala CUG, se afla ultima poarta de intrare in fostul combinat.

Dupa inca aproape un kilometru de slalom printre hale abandonate, instalatii ruginite si beton crapat de ierburi, se gaseste o cladire anosta, unde la etajul I, functioneaza micul laborator.

Contrastul exterior-interior e izbitor. Inauntru, inoxul liniei de productie de patiserie sclipeste de curatenie, iar mirosul croissantelor proaspat scoase de la cuptor e imbatator.

"Daca bei o cafea buna in Cluj, croissantul de langa ceasca este al meu", spune sigur de el patronul afacerii, un francez din Alsacia, in varsta de 62 de ani.

De aproximativ doi ani detine mica afacere de patiserie, botezata "Les delices d'Antoinette", dupa numele fiicei sale in varsta de sase ani. Retetele sunt frantuzesti, unele provenind chiar din familie, deoarece Dominique reprezinta a treua generatie de bucatari din familia sa.

Este o afacere de familie tipica, unde patronul si sotia lucreaza cot la cot cu inca cinci angajati. "Incepem munca la 3:30, pentru ca oamenii la ora 7:00 dimineata vor sa aiba un croissant cald langa cafea", spune francezul. Se lucreaza pana seara, sase zile din sapte, pentru o productie de 300 de bucati de patiserie, 200-300 de paini si intre cinci si zece torturi.

Piata este destul de competitiva, dar afacerea merge si a ajuns la o cifra medie de afaceri lunara de 35.000 de lei.

"Am reusit sa ne facem loc pe piata, fiindca nu folosim decat ingredientele standard, fara niciun fel de aditiv, colorant sau alte imbunatatiri. Cand fac paine, nu pun decat faina, drojdie, sare, apa si framant aluatul manual.

Sigur, produsele noastre sunt mai scumpe decat cele din fata garii, dar avem loc pe piata", mai spune Dominique, de formatie bucatar.

A ajuns in Romania in 1998, dupa ce a derulat o afacere cu ambalaje de lemn in Bulgaria. "Acolo, pe atunci, plateam jumatate de taxe la stat si alta jumatate, la mafie", povesteste francezul. In 1998 a vizitat Clujul la invitatia Camerei de Comert si a decis sa-si mute afacerile aici.

Laboratorul de patiserie l-a preluat "la cheie" in urma cu doi de la un compatriot francez, dupa ce a renuntat la afacerea cu produse de lemn. Preluarea si investitiile ulterioare au insemnat cam 20.000 de euro, bani pe care inca nu i-a recuperat integral din profit.

A avut un magazin de desfacere in centrul orasului, dar, fiind prost plasat, l-a inchis. Totusi, afacerea este viguroasa si va fi dezvoltata in continuare, spune Dominique, mai ales pe zona de torturi si prajituri.

In ce priveste obiceiurile de consum ale romanilor, comparativ cu cele ale francezilor, acestea au constituit si constituie inca un handicap.

"In Franta, Italia si asa mai departe, de dimineata, oamenii mananca un croissant, dar in Romania, ei iau un covrig. Asa e obisnuita lumea, dar incet, incet lucrurile se schimba", spune antreprenorul.

El da ca exemplu alinierea retailului la standardele din vest: "Cand am venit in Romania, in tot Clujul era un singur loc unde se gasea ulei de masline, si numai din cand in cand. Acum, il cumperi din orice magazin de la coltul blocului si, practic, poti cumpara toate produsele pe care le poti cumpara si in Occident".

Francezul s-a casatorit cu o clujeanca, Romana Simon, locuieste intr-un sat din apropierea Clujului si crede ca viitorul apartine Romaniei si restului de tari foste socialiste.

"Stiu ca romanii sunt pesimisti, dar viitorul Europei este aici, pentru ca Romania are capacitatea de a se adapta la lumea noua, cei de dincolo, din Vest, si-au pierdut-o", incheie, optimist, Dominique Simon.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#start up patiserie, #laborator patiserie afacere, #Dominique Simon patiserie Cluj , #Stiri Start Up