Amenzi de peste 200.000 de lei la hipermarketurile din Bucuresti

Joi, 04 Februarie 2010, ora 10:13
2319 citiri
Amenzi de peste 200.000 de lei la hipermarketurile din Bucuresti

Mai multe hipermarketuri si supermarketuri, dar si comercianti din Piata Obor au fost amendati cu peste 200.000 de lei, dupa ce inspectorii ANPC si ANSVSA au gasit alimente expirate, produse cu gramaj diferit fata de cel de pe etichete, precum si nereguli privind manipularea si depozitarea acestora. 

Comisari ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si inspectori de la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), impreuna cu reprezentanti ai Jandarmeriei, au facut, miercuri, controale in unitatile de alimentatie din Bucuresti, precizeaza Mediafax.

Astfel, zece echipe, constituite din cate un reprezentant al fiecarei institutii, au controlat supermarketurile si hipermarketurile Billa, Kaufland, Metro, Real, Carrefour, Selgros, dar si comercianti din Piata Obor, arata ANPC.

In urma controalelor, inspectorii ANSVSA au dat 28 de amenzi, in valoare totala de 142.200 de lei, iar comisarii ANPC au aplicat 15 sanctiuni contraventionale, de 68.000 de lei.

Dintre cele noua supermarketuri controlate, opt au primit amenzi intre 1.200 si 45.000 de lei.

Totodata, in cazul societatii Apolon Frut SRL a fost emisa o Ordonanta de Interzicere a Activitatii.

Comisarii ANPC au retras de la comercializare 112 kilograme de produse alimentare care aveau termenul de valabilitate expirat.

Alte 511 kilograme de produse alimentare au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea deficientelor.

"Pentru incalcarea dispozitiilor Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, comisarii ANPC au aplicat opt sanctiuni contraventionale, dupa cum urmeaza: doua sanctiuni la Kaufland, doua la Carrefour si cate o sanctiune la Metro, Cora, Real si Billa", a precizat sursa citata.

Potrivit ANPC, Selgros Cash&Carry a primit o amenda de 3.000 de lei, pentru depasirea capacitatilor de depozitare peste limitele tehnologice aprobate oficial.

De asemenea, comisarii ANPC au gasit produse expirate si carne de pasare etichetata necorespunzator, astfel ca au dat amenzi de 7.000 lei si au oprit de la comercializare 83 de kilograme de produse.

La Kaufland, inspectorii au dat o amenda de 6.000 de lei, pentru depozitarea ambalajelor de transport produse alimentare in conditii improprii de igiena si depasirea capacitatilor de depozitare peste limitele tehnologice aprobate oficial.

Comisarii ANPC au mai dat amenzi de 8.000 de lei, pentru practici comerciale inselatoare, aici fiind gasit ulei din turte de masline comercializat sub denumirea de ulei de masline.

Carrefour a fost amendat cu 6.000 lei pentru ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, iar inspectorii au confiscat 15 kilograme de produse neconforme din carne.

De asemenea, a fost aplicata si o amenda de 16.000 de lei pentru practici comerciale inselatoare, dupa ce inspectorii au gasit specialitati din branzeturi prezentate drept cascaval si produse alimentare cu diferente de gramaj de 10 la suta intre cantitatea neta si cea mentionata pe ambalaj.

La Billa, inspectorii au dat o amenda de 10.000 de lei, pentru manipularea produselor alimentare fara respectarea normelor de igiena, precum si pentru ca unele produse alimentare aveau gramaj diferit de cel de pe eticheta. De asemenea, pentru prezentarea de oferte promotionale neexplicite, comisarii ANPC au dat o amenda de 10.000 de lei.

Aproape 400 de kilograme de produse au fost oprite definitiv de la comercializare.

Gim Rom Holding a primit o amenda de 45.000 de lei pentru comercializare de produse alimentare cu termen de valabilitate depasit.

Inspectorii au confiscat 47 de kilograme de carne si produse din carne, iar 41 de kilograme de legume si fructe, care aveau pete de mucegai, zone deshidratate sau putrede, au fost oprite de la vanzare, pentru aceste nereguli fiind date amenzi de 6.000 de lei.

Inspectorii au amendat Metro Cash&Carry cu 10.000 lei, pentru transportul, depozitarea, pastrarea si expunerea la vanzare a pestelui fara asigurarea lantului frigorific si au confiscat 21 de kilograme de peste.

Totodata, inspectorii au gasit la vanzare tablete amarui, pe baza de ulei vegetal, prezentate drept ciocolata (produs care trebuie sa contina unt de cacao) si preparate din grasimi vegetale prezentate ca frisca.

Hipermarketul Real din Cotroceni a primit o amenda de 45.000 de lei, pentru comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate depasit, comisarii ANPC gasind si carne de pasare care prezenta arsuri de congelare.

Comisarii ANPC au mai dat amenzi de 13.000 lei pentru incalcarea prevederilor Ordonantei 21/1992 si practici comerciale incorecte.

Hipermarketul Kaufland din Sector 2 a fost amendat cu 3.000 de lei, pentru depasirea capacitatilor de depozitare peste limitele tehnologice aprobate oficial si pentru comercializarea de ulei din turte de masline sub denumirea de ulei de masline.

Amenzi in valoare de 8.000 de lei au fost date si la hipermarketul Cora, pentru practici comerciale inselatoare si incalcarea Ordonantei 21/1992.

In Piata Obor au fost controlate mai multe tipuri de unitati. La cele de comercializare a pestelui au fost date noua amenzi, in valoare totala de 5.400 de lei, pentru manipularea produselor alimentare fara respectarea normelor de igiena.

Dintre unitatile din hala de carne, trei au primit amenzi in valoare totala de 4.600 de lei, pentru neintretinerea in conditii de igiena a spatiilor de lucru, a utilajelor si ustensilelor folosite. La una dintre aceste unitati inspectorii au dispus suspendarea activitatii pe o perioada de 21 de zile, pentru remedierea deficientelor constatate.

Totodata, au fost confiscate 15 kilograme de carne care prezentau modificari organoleptice.

La unitatile din hala de lactate au fost date doua amenzi, in valoare de 3.000 de lei, pentru comercializarea directa catre consumatorul final fara respectarea normelor de igiena.

Tot in hala Obor, doua persoane fizice au fost amendate cu 1.200 de lei, pentru pentru manipularea produselor alimentare fara respectarea normelor de igiena. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#hipermarketuri, # amenzi, # produse alimentare , #SRL