Sistemul de contabilitate ar putea fi mai simplu pentru afacerile sub 35.000 euro

Marti, 07 Iunie 2011, ora 14:44
2021 citiri
Sistemul de contabilitate ar putea fi mai simplu pentru afacerile sub 35.000 euro

Antreprenorii cu afaceri nete sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 de euro si cu un total al activelor sub echivalentul in lei al aceleiasi sume pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, se arata intr-un proiect de ordin al MFP citat de NewsIn.

Criteriile de marime referitoare la cifra de afaceri neta si totalul activelor trebuie indeplinite cumulativ, se spune in proiectul publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Potrivit sistemului simplificat de contabilitate, persoanele care se incadreaza in aceste criterii intocmesc situatii financiare anuale compuse din bilant simplificat si cont de profit si pierdere simplificat.

"In cazul persoanelor nou-infiintate, acestea pot opta, in primul exercitiu de raportare, fie pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, fie pentru aplicarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Daca in al doilea exercitiu financiar de raportare, aceste persoane juridice inceteaza sa indeplineasca criteriile de marime, acestea sunt obligate sa aplice reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare", se mai arata in proiectul de ordin pentru aprobarea sistemului simplificat de contabilitate.

De asemenea, cei care indeplinesc cele doua criterii, dar nu opteaza pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, aplica Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit proiectului, nu pot opta pentru sistemul simplificat persoanele juridice ale caror valori mobiliare sunt tranzactionate pe o piata reglementata, persoanele juridice care apartin unui grup de societati si intra in perimetrul de consolidare al unei societati-mama cu sediul in Romania, care are obligatia de a intocmi situatii financiare consolidate conform prevederilor legale in vigoare, societatile sau companiile nationale, societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare si societatile cooperatiste.

De asemenea, sunt excluse de la utilizarea sistemului simplificat persoanele juridice a caror activitate este reglementata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, precum si cele a caror activitate este reglementata de Banca Nationala a Romaniei, precum si subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin persoanelor juridice cu sediul in strainatate, precum si subunitatile din strainatate ale persoanelor juridice din Romania a caror activitate este reglementata si supravegheata de institutiile amintite. 

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#afaceri mici, #cifra de afaceri, #contabilitate, #sistem de contabilitate , #Societati comerciale