Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Daewoo Craiova ar putea fi privatizata in pana la toamna

Daewoo Craiova ar putea fi privatizata in pana la toamna

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va publica anuntul pentru privatizarea societatii Daewoo Automobile Romania la inceputul lunii martie, urmand ca procesul de privatizare sa se incheie in a doua jumatate a anului, a declarat, pentru Rompres, presedintele Autoritatii, Teodor Atanasiu.

'Ce pot sa va spun este ca in prima decada a lunii martie vom face anuntul pentru scoaterea la vanzare a pachetului de 72,4 la suta detinut la Automobile Craiova, urmand sa derulam toate celelalte etape, astfel incat la sfarsitul verii sa incercam sa incheiem si privatizarea', a spus Atanasiu. In anul 1994, SC Automobile Craiova SA a format impreuna cu grupul sud-coreean Daewoo o societate mixta - denumita Daewoo Automobile Romania S.A. - cu scopul producerii de autoturisme sub marca Daewoo in fabrica existenta la Craiova.

Conducerea acestei societati a fost exercitata de una dintre componentele grupului Daewoo - societatea Daewoo Motor Company Ltd., care detinea o tripla pozitie fata de Daewoo Automobile Romania SA: furnizor de licenta pentru fabricarea autoturismelor si pieselor pentru acestea, furnizor de piese si subansamble pentru fabricatie si service dupa vanzare si furnizor de servicii de management.

Ulterior, Daewoo Motor Company Ltd. a dobandit calitatea de actionar principal, prin preluarea celor 51 la suta din actiunile societatii comerciale Daewoo Automobile Romania SA. In perioada cuprinsa intre data infiintarii si pana in prezent, Daewoo Motor Company Ltd. a fost cel mai important furnizor de echipamente si creditorul principal al societatii comerciale Daewoo Automobile Romania SA.

In anul 1998, grupul Daewoo a intrat in colaps financiar si a fost divizat. La scurt timp, si Daewoo Motor Company a intrat in faliment. In noile conditii, situatia Daewoo Automobile Romania SA s-a deteriorat continuu, principalele cauze fiind legate de faptul ca Daewoo Motor Company Ltd. nu a mai oferit societatii comerciale Daewoo Automobile Romania SA noi modele pentru productie, incetand orice finantare din partea Daewoo Motor Company Ltd. pentru proiecte de dezvoltare. In plus, exportul de componente s-a diminuat foarte mult, intrucat principalii clienti sunt celelalte fabrici auto ale Daewoo din strainatate, afectate la randul lor de falimentul Daewoo Motor Company Ltd.

Valoarea contractului prin care statul a redevenit proprietar al Daewoo Automobile Romania a fost de 60 de milioane dolari, din care 50 de milioane dolari ca pret al actiunilor achizitionate de la societatea Daewoo Motor Company Ltd si 10 milioane dolari pentru stergerea tuturor datoriilor societatii Daewoo Automobile Romania S.A. catre societatea Daewoo Motor Company Ltd., precum si a costurilor aferente mecanismului de plata (inclusiv dobanzi si comisioane).

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1151 ori