Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

AVAS a relansat la privatizare Cupru Min Abrud

AVAS a relansat la privatizare Cupru Min Abrud

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a relansat la privatizare Cupru Min Abrud prin licitatie cu strigare pentru pachetul de 2.418.480 de actiuni, reprezentand 100% din capitalul social al societatii, informeaza un comunicat al Autoritatii. Licitatia cu strigare se va desfasura dupa regula celui mai bun pret oferit, superior valorii pretului de oferta, in prezenta a cel putin doi ofertanti acceptati pe baza documentelor de participare depuse.


Pretul de oferta, pretul de pornire al licitatiei, este de 37,63 lei/actiune. Pretul minim de vanzare (pretul de pornire al licitatiei + 10% din pretul de pornire, reprezentand pasul de licitatie) este 41,393 lei/actiune, respectiv 100.108.143 lei pentru intregul pachet de actiuni scos la vanzare de AVAS.


Dosarul de prezentare al societatii comerciale poate fi procurat la sediul AVAS incepand cu data de 17 noiembrie 2008, iar licitatia va avea loc in data de 15 ianuarie.


Activitatea principala a Cupru Min SA, respectiv extractia si prepararea minereurilor cuprifere din zacamantul Rosia Poieni, cu valorificarea concentratului cupros si a metalelor pretioase, se realizeaza, in prezent, de Consortiul format din societatile Energo Mineral, Cuprom si Ipronef Bucuresti, in baza unui contract de cooperare incheiat in cadrul procesului de restructurare si atragere de investitii.


Contractul de cooperare este incheiat pe o perioada de 10 ani, cu posibilitati de prelungire pe perioade succesive de cate maxim 5 ani, dar nu mai mult de 20 ani de la data finalizarii (30 august 2007). In prezent, in sarcina societatii au ramas numai activitatile secundare, respectiv extractia andezitului si calcarului pentru constructii, derocare cu explozivi, transport de marfa si persoane etc. Societatea nu detine obiective miniere a caror inchidere a fost aprobata prin hotarare a Guvernului, se precizeaza in comunicatul autoritatii.


Cupru Min Abrud a mai fost lansata la privatizare in 28 mai 2008. Ulterior, AVAS a revocat oferta de vanzare a celor 2.418.480 actiuni reprezentand 100% din capitalul social al societatii. In acel moment, procesul de privatizare a se afla in programul de pre-consultare cu reprezentantii Comisiei Europene.


In urma mecanismului de pre-consultare Comisia Europeana a concluzionat ca privatizarea planificata nu respecta regulile privind ajutorul de stat. Conditiile specifice care, conform Comisiei Europene pot reduce pretul de vanzare, sunt mentinerea obiectului de activitate pe o perioada de minim 10 ani, mentinerea contractului de cooperare incheiat pe o perioada de 10 ani, cu posibilitati de prelungire pe perioade succesive de cate maxim 5 ani, dar nu mai mult de 20 ani de la data finalizarii si investitii obligatorii.


Comisia Europeana nu a avut comentarii asupra metodei de privatizare aleasa de AVAS, respectiv licitatia cu strigare, ci doar asupra conditiilor atasate acesteia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2547 ori