Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inregistrarea unei firme se va putea face on-line

Inregistrarea unei firme se va putea face on-line
Oficiul National al Registrului Comertului are in vedere introducerea posibilitatii de inregistrare on-line a comerciantilor.Preocuparea noastra este sa simplificam cat mai mult procedurile de infiintare a unei firme. De aceea, dupa reducerea timpului de inregistrare a unei firme de la doua saptamani la trei zile, vom avea in vedere si inregistrarea on-line a comerciantilor", a precizat Ministrul Justitiei si Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Claudiu Seucan, secretar de stat in cadrul Ministerului Justitiei.
Oficialul din Ministerul Justitiei a explicat ca daca cineva are o idee de afaceri luni, se asaza in fata calculatorului, completeaza toate formularele, plateste taxele on-line si miercuri merge la Registrul Comertului sa isi ridice autorizatia. In prezent, pe site-ul www.onrc.

ro se afla, in format electronic, cu facilitate de descarcare on-line, formularele care trebuie completate si documentele necesare pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor, iar actualizarea site-ului se face in mod constant.

Totusi, sistemul de completare on-line a formularelor si a documentelor necesare pentru inregistrarea unui comerciant se va putea introduce numai in masura in care societatile comerciale vor achizitiona certificate digitale necesare introducerii semnaturii electronice, precum si pachetele software necesare pentru semnarea documentelor.

Totodata, la inmatricularea comerciantilor, in vederea accelerarii procedurii de rezervare a denumirii unei noi societati comerciale, accesul intreprinzatorilor la registrul denumirilor societatilor comerciale s-a realizat prin introducerea, la sfarsitul anului 2002, a serviciului RECOM on-line, bazat pe un program informatic.

Componenta gratuita a acestui serviciu afiseaza informatii precum numele firmei, localitatea in care se afla, numarul de ordine in Registrul Comertului, codul unic de inregistrare, starea firmei. Astfel, se poate verifica, on-line, in mod gratuit, existenta legala a unei firme in Registrul Comertului.

De asemenea, directorul general al ONRC, Lucia Topor, a precizat ca in vederea simplificarii procedurilor, Registrul a achizitionat si va implementa un sistem de arhivare a dosarelor comerciantilor. "Pana acum arhivarea dosarelor se facea fizic. Noul sistem va fi pus in functiune in 2005 si va reduce cu mult timpul de realizare a unor formalitati", a mai precizat Topor.

Reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii, prezenti la seminar au spus ca apreciaza intentia Registrului Comertului de a reduce timpul de inregistrare a firmelor si de a simplifica procedurile. "Este un prim pas pentru dezvoltarea numarului de intreprinderi mici si mijlocii.

Acesta trebuie insa dublat cu adoptarea unui plan de masuri care sa sprijine IMM-urile si dupa ce s-au infiintat", a precizat Ana Bontea, reprezentantul Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii. Ea a adaugat ca pana acum IMM-urile se plangeau de procedurile costisitoare si greoaie si de lipsa de informatii cu privire la ce avize trebuiau la infiintarea unei firme.

Traian Caramarin, consilier in cadrul Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), a precizat ca agentii economici vor fi ajutati real de initiativele ONRC, lucru care se va vedea in dinamica numarului acestora in perioada urmatoare.

O alta initiativa a ONRC in ce priveste reforma la inregistrarea si autorizarea firmelor are in vedere realizarea unui sistem care sa permita, in contextul legislatiei actuale, evitarea incalcarii drepturilor de proprietate industriala prin inregistrarea firmelor sau emblemelor.

De asemenea, tot pentru simplificarea procedurilor a fost adoptata si Legea 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent.

"Prin aceasta lege, in afara facilitarii obtinerii autorizatiilor de catre aceste categorii de comercianti si rezolvarea tuturor formalitatilor doar prin intermediul Primariilor, s-a prevazut inregistrarea autorizatiilor in Registrul Comertului fara a mai fi supuse aprobarii judecatorului delegat", a conchis Claudiu Seucan.

In ce priveste tarifele percepute de ONRC, Lucia Topor a spus ca multa lume se intreaba unde merg acesti bani. "Noi, practic, suntem colectori de taxe pentru Ministerul Finantelor si pentru celelalte institutii avizatoare, doar o mica parte din bani ramane la noi, iar acestia sunt folositi pentru informatizare si alte dotari", a precizat Topor.

Ea a adaugat ca prin noua legislatie taxele la inregistrarea unei firme au scazut cu 60 la suta.Sursa: Adevarul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1339 ori