Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ONG-urile ofera o alternativa la paradisurile fiscale

ONG-urile ofera o alternativa la paradisurile fiscale

Mai multe organizatii neguvernamentale au publicat luni o lista alternativa cu tarile care reprezinta paradisuri fiscale, in functie de gradul de "opacitate financiara", ce cuprinde 60 de jurisdictii, precum statul Delaware din SUA, Londra si Hong Kong, potrivit AFP, citat de NewsIn.

"Principalii furnizori de opacitate financiara nu sunt micile insule insorite, ci tarile bogate, care au propriile lor zone de opacitate", scrie reteaua internationala Tax Justice Network, prezentandu-si lista alternativa.

Potrivit acesteia, listele publicate in aprilie de Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care includ inca 30 de jurisdictii, sunt discreditate, considerand criteriile ca fiind "inadecvate" si "insuficiente".

Reteaua Tax Justice a lucrat 18 luni la realizarea listei sale, prin care a pus la punct un "indice de opacitate financiara", format din 12 puncte, prin care ia in considerare gradul de secret de stat si greutatea sa in finantele mondiale.

In aceasta clasificare se regasesc 60 de state, printre care Statele Unite si Marea Britanie, care, insa, se regasesc pe "lista alba" a OCDE.

Statului american Delaware i se reproseaza ca garanteaza secretul bancar, nu tine un registru public al societatilor financiare si nici nu se conformeaza suficient regulilor internationale in materie de fiscalitate.

Centrul financiar al Londrei
are mai putine probleme cu zonele de opacitate, insa nu pastreaza registru public al beneficiarilor ultimi ai societatilor si nu permite un acces "adecvat" la informatia bancara.

Lista "jurisdictiilor opace" vizeaza si alte tari, care sunt pe lista alba a OCDE, precum Olanda, insulele Madeira din Portugalia, Irlanda si Belgia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1289 ori
Citeste mai multe despreong paradisuri fiscale secret bancar