Masurile pentru combaterea crizei cresc riscul de coruptie

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 16:37
1357 citiri
Masurile pentru combaterea crizei cresc riscul de coruptie

Transparency International a atras atentia marti, cand a publicat Indexul de Perceptie a Coruptiei, ca pachetele financiare masive pentru relansarea economica cresc riscul de coruptie, tentatia mitei fiind tot mai mare, iar secretul bancar fiind tot mai bine pazit, relateaza AFP, conform NewsIn.

In acest context, ONG-ul Transparency International (TI) a reamintit tarilor dezvoltate de responsabilitatea pe care o au fata de combaterea coruptiei.

In clasamentul anual al acestei organizatii, al carei sediu se afla la Berlin, tarile percepute ca fiind cele mai corupte raman natiunile sarace si marcate de conflicte: Afganistan, Somalia, Sudan si Irak.

La polul opus se afla Noua Zeelanda, Danemarca si Singapore, aceste trei tari fiind cele "mai putin corupte" potrivit indicelui de perceptie a coruptiei care indexeaza 180 de tari in baza a 13 sondaje realizate de 10 organizatii diferite.

Incepand cu 1995, ONG-ul publica in fiecare an acest clasament si atribuie note plecand de la 10 pentru un stat perceput ca fiind "curat", iar 0 pentru un stat perceput ca fiind "compromis". Dintre cele 180 de state, numai 49 de state au reusi sa treaca de medie, adica sa obtina o nota mai mare sau egala cu 5.

Grecia este, de exemplu, criticata pentru scaderea notei sale, de la 4,7 puncte in 2008 la 3,8 puncte in 2009, fiind clasata pe locul 71, o evolutie "foarte preocupanta", potrivit unui comunicat TI.

Romania obtine 3,8 puncte din 10, punctaj egal cu cel din anul precedent.

"Romania revine pe ultimul loc in clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene, pe care il disputa cu Bulgaria si Grecia. In timp ce Bulgaria obtine acelasi punctaj ca Romania ca urmare a unei cresteri de 0,2 puncte, Grecia ajunge pe aceasta pozitie in urma pierderii a 0,9 puncte fata de anul 2008", a declarat Victor Alistar, directorul TI Romania.

Chiar daca tarile sarace si aflate in plin razboi raman cele mai vulnerabile in fata coruptiei, TI a decis sa nu menajeze nici tarile dezvoltate. "Banii murdari nu trebuie sa poata gasi zone de refugiu. A venit timpul sa incetam cu scuzele!", a spus si presedintele TI, Huguette Labelle in raport.

In primul rand, a fost indicat ca problema secretul bancar care "impiedica eforturile de combatere a coruptiei si de recuperare a bunurilor furate". TI si-a modificat indicele si in functie de problema secretului bancar, care afecteaza "numeroase tari aflate in fruntea clasamentului".

Exemple de tari recunoscute ca avand o legislatie foarte protectoare in ceea ce priveste secretul bancar sunt Elvetia, care se claseaza pe locul al cincilea, sau Luxemburg, aflat pe locul 14. Franta se afla pe locul 24.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#coruptie, #criza, #masuri , #ONG