IPP: Si in 2010 Guvernul a cheltuit sume din Fondul de rezerva pe criterii politice

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 15:21
1545 citiri
IPP: Si in 2010 Guvernul a cheltuit sume din Fondul de rezerva pe criterii politice

Institutul de Politici Publice constata,in urma unei analize, ca in 2010 Guvernul a trimis autoritatilor locale sume din Fondul de rezerva pe criterii politice si pentru alte destinatii decat cele stabilite de lege, orasele conduse de PDL primind de trei ori mai multi bani decat PSD si PNL la un loc, informeaza NewsIn.

"Ignorand toate criticile publice, din partea presei, ONG-urilor dar ?i opozitiei, Guvernul a continuat sa trimita autoritatilor locale ?i in 2010 sume din Fondul de rezerva pentru alte destinatii decat cele stabilite de lege (anume pentru cheltuieli neprevazute sau urgente ale autoritatilor locale). ?i, mai grav, preponderent pentru cele conduse de PDL", se arata intr-un comunicat IPP, remis joi NewsIn.

IPP remarca faptul ca prevederile din legea prin care a fost creat Fondul de rezerva al Guvernului "sunt suficient de vagi astfel ca publicul nu poate afla cum anume evalueaza Guvernul care sunt cheltuielile neprevazute".

"Din 216 orase, 137 au primit bani din Fondul de rezerva din care 63 sunt conduse de primari PDL (46%), 27 sunt localitati cu primari PSD si 22 - PNL, restul impartindu-se localitatilor unde primarii apartin altor formatiuni politice. In total, orasele conduse de primari PDL au primit in 2010 de trei ori mai multi bani (4,3 milioane Euro) fata de localitatile conduse de primari PSD (814.000 Euro) si PNL (568.000 Euro) la un loc", concluzioneaza IPP.

Institutul subliniaza ca alocarile cele mai mari au fost facute in ultimele zile din an, "atunci cand atentia publicului si a presei era indreptata catre alte teme".

"Astfel, prin HG nr. 1379 din 28 decembrie 2010, s-au alocat nu mai putin de 177.000.000 lei - aproximativ 41 milioane Euro - printre autoritatile locale care au primit sume importante pentru acoperirea cheltuielilor curente numarandu-se, din nou, cele conduse de reprezentanti ai puterii: judetele Dambovita si Caras - Severin, fiecare primind cate 6.000.000 lei (aprox. 1,4 milioane de Euro in fiecare judet)", precizeaza IPP.

Potrivit constatarilor institutului, destinatia banilor din Fondul de rezerva continua sa fie aceeasi ca in 2009: "banii sunt folositi cu precadere pentru cheltuieli curente si de capital, ?i nu investitii".

"Suma totala alocata localitatilor prin Fondul de rezerva in anul 2010 a fost de 575.853.000 lei (aproximativ 137 milioane de Euro), mai mica cu 23 de milioane de Euro fata de anul 2009", se arata in analiza Institutului.

Astfel, IPP precizeaza ca, la Bucuresti si la Cluj - Napoca banii din Fondul de rezerva au fost cheltuiti in cea mai mare parte pentru constructia/modernizarea de stadioane - aproape 34 milioane Euro (Bucuresti) si aprox. 14 milioane Euro (Cluj - Napoca).

"Un caz special este Orasul Negresti, judetul Vaslui, care a primit 2.600.000 lei (peste 600.000 Euro) pentru a achita o serie de datorii catre…Guvern (Ministerul Dezvoltarii Regionale). Cu alte cuvinte, Guvernul aloca bani unei primarii ca sa isi achite datoria fata de o institutie publica, parte a Guvernului", arata IPP, apreciind ca aceasta solutie nu este viabila ?i, in plus, "afecteaza in mod direct functionarea economiei la nivel national, descurajand practic performanta si incalcand grav principiul autonomiei locale".

Conform IPP, municipiile care au primit cei mai multi bani in 2010 din Fondul de rezerva sunt conduse de primari PDL: Piatra Neamt - 6.378.000 lei (aproximativ 1,5 milioane Euro), Cluj - Napoca - 6.200.000 lei (aproximativ 1,45 milioane Euro) si Suceava - 4.500.000 lei (aproximativ 1 milion Euro)", se arata in comunicatul ONG-ului.

Similar, analiza indica faptul ca cei mai multi bani au mers tot catre orase conduse de primari PDL: Orasul Negresti, judetul Vaslui - 2,7 milioane lei, Orasul Videle, judetul Teleorman - 2,6 milioane lei, Orasul Nasaud, judetul Bistrita Nasaud - 1,08 milioane lei si Baia de Arama din judetul Mehedinti cu 811.000 lei. IPP constata ca banii publici "sunt considerati resurse de care pot dispune partidele aflate la guvernare functie de criterii necunoscute publicului larg".

"Vazand aceste cifre, avem explicatia lobby-ului pe care il fac, prin drumuri saptamanale la Bucuresti, primarii acestor localitati pentru a se intalni personal cu ministrii si alti inalti functionari guvernamentali, dar si obstinatia cu care Guvernul refuza sa reglementeze conditiile clare de utilizare a acestui mecanism de finantare", se arata in comunicatul Institutului.

Pe de alta parte, IPP reaminte?te ca aceste practici au fost utilizate, pe rand, de toate partidele aflate la guvernare in ultimii 8 ani ?i apreciaza ca este de datoria opozitiei de a veni cu propuneri clare de modificare a modului in care se aloca banii din Fondul de rezerva.

IPP recomanda Curtii de Conturi sa efectueze toate verificarile care se impun in aceste situatii.

In acelasi timp propune modificarea legii prin stabilirea cat mai clara a tipurilor de cheltuieli care se pot finanta din acest fond, plafonarea sumelor anuale acordate prin Fondul de rezerva si stabilirea unei corespondente clare cu sectiunile bugetare stabilite prin modificarile aduse la legea finantelor publice locale (functionare, respectiv dezvoltare).

"Facem un apel catre toate partidele sa acorde in acest an prioritate problemei eficientizarii cheltuirii banilor publici in administratia locala, reflectand inclusiv la perspectiva reorganizarii administrativ - teritoriale a Romaniei pe criterii de eficacitate financiara si sa depaseasca orgoliile politice care au condus, in prea multe cazuri din tara, la falimentul administratiei locale de astazi", informeaza comunicatul. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#fond rezerva, #guvern, #criterii politice, #cheltuieli, #ipp , #ONG