Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Biserica Ortodoxa vrea un raport "obiectiv" asupra legaturilor sale cu regimul comunist

Biserica Ortodoxa vrea un raport "obiectiv" asupra legaturilor sale cu regimul comunist
Biserica Ortodoxa Romana a decis, marti, sa creeze o comisie de istorici care sa prezinte in mod "obiectiv" activitatea sa sub regimul comunist, dupa ce un raport recent a evocat colaborarea unor fete bisericesti de rang inalt cu politia politica comunista.

"Raportul va prezenta situatia Bisericii sub regimul comunist sub toate aspectele sale, inclusiv ceea ce unii descriu ca o colaborare" a clerului, a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Ortodoxe, Costel Stoica. "Prea multe minciuni au circulat in ultimii ani la adresa Bisericii Ortodoxe si au fost lansate prea multe acuzatii grave, majoritatea dintre ele fara nici o baza", a adaugat el.

Biserica Ortodoxa, majoritara in Romania cu aproape 19 milioane de credinciosi, calificase drept "inacceptabile" si "nestiintifice" concluziile unui raport asupra regimului comunist din Romania, redactat de treizeci de istorici si dat publicitatii in decembrie.

In timp ce evoca incarcerarea a mii de preoti - ortodocsi sau apartinand altor culte - acest raport a denuntat "tacerea inaltilor ierarhi ortodocsi, printre care patriarhul Teoctist, in fata demolarii a zeci de biserici la ordinul fostului dictator Nicolae Ceausescu, precum si colaborarea unei parti a clerului cu Securitatea.

Acest studiu afirma de asemenea ca reintronizarea Preafericitului Teoctist in postul de patriarh, la cateva luni dupa revolutia din 1989, a reprezentat un "eveniment nefast, inceputul unei restaurari neocomuniste care a blocat reforma morala a societatii romane".

Sursa: RadorTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1044 ori