Viitorul patron, perceptor al Fiscului

Vineri, 27 August 2010, ora 10:25
2039 citiri
Viitorul patron, perceptor al Fiscului

Viitorii intreprinzatori din Romania s-au trezit, fara voia lor, agenti perceptori ai statului. Iar timpul necesar infiintarii unei firme s-a lungit de trei ori, de la zece zile, la peste 30. 

Motivul: excesul de zel al angajatilor fiscului si un ordin emis de seful institutiei care conditioneaza constituirea unei firme de obtinerea unei adeverinte pentru sediul social, arata blog.pragent.ro.

Aventuri la infiintarea unei firme: 15 taxe (I)

Potrivit unui ordin al ANAF de la sfarsitul lui iunie 2010, firmele in curs de constituire, inainte de a depune documentele la Registrul Comertului, trebuie sa obtina de la Fisc o adeverinta ca au "sediul social" curat, mai precis, ca acolo nu functioneaza si alte firme. Masura a fost justificata prin nevoia de a reduce evaziunea fiscala.

In actul normativ se precizeaza ca termenul pentru eliberarea adeverintei de la ANAF este de cinci zile lucratoare si se prezinta si lista cu documentele necesare.

Insa, momentul in care vor sa obtina adeverinta pentru sediu, contribuabilii afla o informatie suplimentara: contractul de inchiriere a imobilului trebuie neaparat sa poate stampila ANAF-ului, mai arata blog.pragent.ro.

Insa proprietarul, si nu chiriasul este cel care declara contractul la Fisc. Iata cum viitorii antreprenori sunt nevoiti sa-l convinga pe cel de la care au inchiriat sediul social sa inregistreze contractul de inchiriere la Fisc. Ceea ce ar trebui sa fie treaba celor 30.000 de angajati ai ANAF-ului.

Si asta nu e tot. A descoperit Nelu T, care a vrut sa-si inregistreze o firma in sectorul 6. Daca obtinerea adeverintei pentru infiintarea societatii comerciale dureaza maximum o saptamana (5 zile lucratoare), obtinerea unei stampile pe contractul de inchiriere de la departamentul de persoane fizice al Administratiei Financiare se dovedeste a fi un demers mult mai complicat. Dureaza doua saptamani. Angajatii ANAF au argumentat ca au nevoie de acest ragaz pentru a verifica atent actele (documentul de proprietate si contractul de inchiriere).

Documente necesare pentru eliberarea adeverintei pentru sediu:
- cerere tip
- contract de comodat/inchiriere
- documente care sa ateste dreptul de proprietate asupra imobilului
- actul de identitate al solicitantului
- actul care atesta denumirea firmei
- actul care atesta numirea reprezentantului juridic
- timbru fiscal.

Potrivit raportului DoingBusiness, durata de infiintare a unei societati comerciale in Romania era de doar 10 zile anul trecut. Prin ordinul ANAF privind adeverintele pentru sediu, aceasta s-a prelungit cu inca 20 zile (o saptamana pentru eliberarea adeverintei si inca doua pentru inregistrarea contractului de inchirere).

Cum e in alte tari? Infiintarea unei firme se face intr-o singura zi in Noua Zeelanda, in 6 zile in Statele Unite, 7 zile in Franta, potrivit Raportului Doingbusiness publicat de Banca Mondiala. Durata procedurilor plaseaza Romania mai aproape de tari precum Congo si Tadjikistan, aflate la coada clasamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#patron, #firme, #perceptor, #fisc , #Infiintare societati