Richard Branson: filosofie in afaceri

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 17:46
2576 citiri
Richard Branson: filosofie in afaceri

Miliardarul britanic Richard Branson a raspuns, pentru revista Entrepreneur, la cateva dintre cele mai importante intrebari care i-au trecut prin minte in timpul calatoriilor facute, referindu-se la nevoia de inspiratie, motivatie si regret.

Cel mai bun sfat primit

Branson recunoaste ca cel mai bun sfat pe care l-a primit vreodata este cel de la mama sa, Eva.

Potrivit miliardarului, aceasta l-a sfatuit ca niciodata nu trebuie sa priveasca inapoi cu regret ci sa mearga mai departe.

"Am avut parte de distractie la conducerea afacerii Virgin, astfel ca niciodata nu am considerat un pas inapoi ca fiind o experienta negativa, ci mai degraba o modalitate de invatare".

De asemenea, Branson povesteste ca mama sa l-a invatat sa nu critice deschis alte persoane.

"Daca ma auzea vorbind de rau pe cineva, ma punea sa stau 5 minute in fata oglinzii si sa ma privesc. Motivul? Toate aceste critici erau o reflectare slaba a propriului meu caracter".

Sfaturi pentru tinerii antreprenori

Miliardarul Richard Branson ii sfatuieste pe tinerii antreprenori care vor sa-si deschida o afacere sa nu uite niciodata ca este imposibil sa conduci o afacere fara sa-ti asumi anumite riscuri.

"Virgin nu ar fi fost compania care este astazi daca nu ne-am fi asumat niste riscuri de-a lungul timpului. Trebuie sa crezi cu tarie in ceea ce faci. Dedica-te 100% si fii pregatit sa faci fata obstacolelor aparute. Daca pornesti intr-o afacere cu gandul ca vei da gres, in 9 din 10 cazuri vei esua".

Lectiile invate din greseli

Intrebat de jurnalistii de la Entrepreneur ce a invatat din greselile facute, Branson spune ca atunci cand esti antreprenor trebuie sa fii constient ca orice afacere implica un esec.

"Privind inapoi in istoria grupului Virgin, abilitatea noastra de a ne adapta rapid schimbarilor ne-a ajutat sa diminuam greselile. Trebuie sa accepti imediat atunci cand ceva nu merge bine, sa schimbi tactica sau sa-ti inchizi afacerea. Luam rapid deciziile, de obicei inaintea concurentiilor nostri“.

Desi stie ca trebuie sa-si asume riscuri, antreprenorul britanic, crede cu fermitate in "limitarea pierderilor".

Acest lucru inseamna sa anticipezi toate lucrurile care ar putea merge prost si sa te asiguri ca ai solutii salvatoare pentru toate problemele aparute.

“De multe ori s-a intamplat sa fim aproape de un esec. Am fost aproape de un esec pe vremea cand Virgin se afla la inceput, aprope ca am suferit un esec la inceputul anilor '80, si bineinteles, aprope ca am murit nu numai o data incercand sa obtin recordul mondial cu barca sau cu balonul. Insa, datorita unei combinatii de noroc si planificare, atat eu cat si compania Virgin mai existam ”.

Regrete

Potrivit lui Branson, exista in viata lucruri pe care mai tarziu ajungi sa le regreti.

Miliardarul regreta unele decizii luate in afaceri, insa spune ca incearca sa nu se opreasca asupra lor.

"Am preferat sa privesc doar lucrurile pozitive".

Pe de alta parte, Branson inca regreta ca a pierdut sansa de a conduce loteria nationala a Regatului Unit.

"Propunerea noastra a fost sa rulam un joc non profit, iar o mare parte din bani sa mearga la anumite fundatii umanitare, insa am fost invinsi".

Am mers mai departe si am infiintat fundatia noastra, Virgin Unite, care actioneaza ca un catalizator pentru a-i ajuta pe altii si a galvaniza companiile. Acesta a fost un pas crucial in fondarea gruparilor "The Elders" si "The Carbon War Room", initiativa menita sa solutioneze conflicte si sa contribuie la combaterea schimbarilor climatice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igienă și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Exista anumite in care acest aspect este cu atat mai important, intrucat...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#afaceri, #branson, #motivatie, #regret, #riscuri, #sfaturi , #Infiintare fundatie