Silicon Valley se indreapta spre Europa la vanatoare de startup-uri IT

Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 10:54
9774 citiri
Silicon Valley se indreapta spre Europa la vanatoare de startup-uri IT
Foto: Berlin Startup Academy

Vreme de cateva decenii industria capitalului de risc s-a concentrat asupra investitiilor din Silicon Valley si Asia, abia acum firmele mici din Europa beneficiind de atentia investitorilor din sectorul IT.

Salesforce, Microsoft, Intel si Google au pornit la shopping pe vechiul continent, lista lor de achizitii incluzand startup-uri diverse, de la baze de date de navigatie si jocuri, pana la sisteme de operare cloud, remarca reporterii Bloomberg.

Piata ieftina

La prima vedere, interesul marilor companii IT si a firmelor cu capital de risc pentru o regiune prea putin cunoscuta pentru inovatie pare nejustificat.

Insa, piata europeana de achizitii se dovedeste mult mai ieftina decat cea din Statele Unite, iar giganti precum Microsoft sau Salesforce ajung sa beneficieze de un personal bine pregatit si noi idei la un pret foarte convenabil.

In acelasi timp, firmele europene se confrunta de peste un deceniu si jumatate cu lipsa capitalului, asa ca aparitia investitorilor este binevenita pentru orice afacere noua care are ambitii de a se extinde la nivel global.

"Nu am mai vazut pana acum o asa efervescenta in domeniul inovatiei in Europa.

De fiecare data cand plec acolo am o multime de intalniri cu reprezentantii unor companii si incepe deja sa devina un program incarcat", recunoaste John Somorjai, seful Salesforce Ventures, firma sa anuntand in octombrie investitii de 100 de milioane de dolari in Europa.

Crestere timida

Timp de multi ani, startup-urile europene s-au multumit sa deserveasca piata locala sau regionala, crescand timid pana la a atinge cifra de 100 de milioane de dolari in investitii atrase, un proces pe care fondurile cu capital de risc il estimeaza la a dura 5 ani.

Un bun exemplu in acest sens este Xing, versiunea germana a retelei LinkedIn. Chiar daca exista inca pe piata, Xing nu a reusit sa devina popular in randul localnicilor, majoritatea folosind serviciile mult mai celebrei retele LinkedIn.

Peisajul startup-urilor europene este unul in care nesiguranta predomina. Firme precum Doozer, Rocket Internet sau HelloFresh si-au amanat lansarea pe bursa in urma volatilitatii manifestate de piata de capital din regiune.

Dar aceasta situatie este pe cale sa se schimbe. In urma reducerii de posturi din sectorul bancar si corporatii, multi dintre angajati s-au orientat spre industria tech din Londra, Stockholm sau Berlin.

O parte din firme au beneficiat si de programe de sustinere a investitiilor in tehnologii digitale, asa cum este cel lansat de guvernul german.

"Europa creeaza acum firme care valoreaza miliarde de dolari. Inainte erau doua sau trei, acum sunt peste 30", sustine Ciaran O'Leary, un investitor berlinez care colaboreaza cu Salesforce si a negociat vanzarea stratup-ului 6Wunderkinder catre Microsoft.

Afaceri profitabile

Multe dintre aceste firme sunt disperate sa obtina capitalul necesar dezvoltarii, iar investitorii americani nu au de ce sa dea inapoi in fata acestei foame de bani.

In primele 9 luni ale acestui an, fondurile cu capital de risc din Statele Unite au investit peste 10 miliarde de dolari in afacerile din Europa si au inregistrat profituri de 6 ori mai mari, arata un studiu efectuat de Pequin.

"In majoritatea cazurilor, achizitia nei companii din Vestul Europei se dovedeste mai ieftina decat daca ai cumpara o firma din San Francisco", explica Yair Snir, director de achizitii si dezvoltare pentru Microsoft in Europa.

Berlin, noua capitala tech

Microsoft, de altfel, se afla si in spatele programului Ventures Accelerator din Berlin prin care a realizat o multime de parteneriate cu companiile locale, inclusiv cu Siemens in domeniul automatizariidin sectorul industrial.

La fel, Google Ventures, care a alocat 125 de milioane pentru achizitii in Europa, a investit in diverse firme de pe continent, cum ar fi Kobalt, o casa de muzica sau Oxford Sciences Innovation, o subsidiara a celebrei universitati britanice.

Intel Capital si-a indreptat atentia catre MariaDB, o baza de date open source realizata de programatorii finlandezi, si iZettle, un sistem de plati mobile din Stockholm.

Sequoia, Kleiner Perkins Caufield & Byers si Salesforce Ventures sunt si ele prezente in randul investitorilor in startup-uri europene, in portofoliul lor intrand firme din Scotia, Anglia, Spania sau Olanda.

De o atentie deosebita se bucura startup-urile din Berlin, capitala Germaniei eclipsand, din acest punct de vedere, investitiile cu capital de risc din Londra.

In prima jumatate a anului, startup-urile germane au beneficiat de investitii de 1,93 miliarde de euro, o suma de trei ori mai mare decat cea atrasa in urma cu doi ani.

1,4 miliarde din aceasta suma reprezinta investitiile directionate spre noile firme dezvoltate in Berlin, suma fiind cu 300 de milioane de euro mai mare decat cea atrasa de sectorul startup din Londra.

"Imi place sa cumpar companii in Europa. Pana acum, am avut un succes incredibil cu aceste firme", recunoaste directorul Salesforce Ventures.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#investii capital risc, #inovatie Europa, #finantare start up , #Finantare Start Up