Ce se intampla cu un startup dupa o investitie?

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 12:16
4651 citiri
Ce se intampla cu un startup dupa o investitie?

Investitorii intra, de regula, in doua categorii: cei implicati activ in conducerea afacerii in care investesc timp si resurse financiare si cei care pastreaza o anumita distanta, nefiind implicati direct, dar care asteapta date concrete la sfarsit de trimestru.

Daca sunteti antreprenori si aveti sustinerea financiara a unui business-angel rezultatele trebuie sa fie aceleasi: un raport financiar pozitiv.

Trei dintre membrii Fundatiei VentureConnect: Peter Barta, director executiv Fundatia Post-Privatizare, Dragos Roua antreprenor online, si Dan Visoiu, partener Biris Goran, explica modul in care poate fi intretinuta mai bine relatia antreprenor - investitor.

Odata stabiliti termenii unei investitii, pentru un startup perioada imediat urmatoare este una dificila si cat se poate de solicitanta.

Si daca va intrebati de ce raspunsul, este unul simplu, investitorii se asteapta ca startup-ul in care vor investi timp si resurse financiare sa indeplineasca pasii agreati si sa atinga rezultatele stabilite conform acordului initial.

Toate elementele cheie ale dezvoltarii proiectului de la strategie financiara si planificare devin esentiale

"Intr-adevar, multi investitori care au mai trecut prin experiente similare se pot astepta ca lucrurile sa nu iasa conform planului de pe hartie. Lucrurile se complica in momentul in care antreprenorul intarzie sa indeplineasca obligatiile sale contractuale fie ca tin de dezvltarea produsului, returnarea investitiei sau de atingerea anumitor praguri cheie in evolutia financiara prestabilita.

In astfel de momente, avem pericolul ca relatia sa nu mai fie vazuta ca fiind una de egalitate iar antreprenorul sa se simta intr-o pozitie de inferioritate", spune Peter Barta.

Prezinta date realiste

Si tocmai pentru a evita situatii de business mai putin placute, antreprenorii pot porni de la prezentarea unor date si asteptari cat mai realiste cu putinta. Cand acestea se indeplinesc, atat investitorul, cat si antreprenorul au senzatia de siguranta si increderea ca business-ul respectiv poate sa devina unul scalabil, intarindu-si totodata relatia de lucru.

"Relatia antreprenor-investitor se bazeaza pe incredere si obiective comune. Eu vad misiunea unui investitor ca o sursa de echilibru si suport pentru viziunea antreprenorului (care nu de putine ori e disruptiva, surprinzatoare).

De asemenea, antreprenorii si investitorii care ajung macar la etapa de negociere deja au reusit sa puna bazele unei relatii de colaborare, chiar daca investitia propriu-zisa nu se realizeaza. Ea poate veni mai tarziu, la alte proiecte, important e sa se creeze un canal de comunicare.

Antreprenorul are, in general, rolul de a implementa, de a genera schimbari, de a crea valoare, iar investitorul se ocupa de evaluare si de o anume sanatate a businessului, bazata pe cat de eficient se arde cash-ul versus valoare reala generata", afirma Dragos Roua.

Investitia vine cu cerinte mai mari

Ce este de apreciat intr-o investitie este implicarea activa a investitorului in conturarea unui model de business mai dinamic. Resurse precum experienta in afaceri, posibilitatea de networking, dar si consilierea in conturarea planului de afaceri sunt elemente ce sustin continua dezvoltare a companiei facand totodata trecerea la o noua etapa strategica.

"Antreprenorii romani trebuie sa inteleaga ca odata ce au obtinut o investitie cerintele sunt mai mari. Urmeaza o etapa minutioasa si plina de riscuri in care ii sfatuiesc sa fructifice cat mai mult colaborarea cu investitorul.

Au foarte multe de invatat si de aplicat pentru ca afacerea sa creasca si pana la urma, ar fi pacat ca eforturile de obtinere a unei investitii, ce de regula dureaza 3-4 luni de zile, sa nu fie exploatate la maximum.", a declarat Dan Visoiu.

Urmatoarea intalnire VentureConnect este programata pentru 31 Mai, Bucuresti. Evenimentul este sustinut de Allegro Group Romania si Fundatia Post-Privatizare.

Business24.ro este partener media al evenimentului VentureConnect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#investitie startup, #relatie antreprenor investitor, #resurse financiare start up , #Finantare Start Up