Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, mai scumpe decat se estimase initial

Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, mai scumpe decat se estimase initial
Costurile pentru constructia unitatilor trei si patru de la Cernavoda vor depasi estimarile initiale, de 2,2 miliare de euro, intrucat nu au fost incluse si cresterile din ultima perioada ale preturilor materialelor, si nici manopera, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica."Cele 2,2 miliarde de euro estimate initial pentru constructia reactoarelor trei si patru de la Cernavoda nu includ si costurile de finantare si nici cresterile notabile de preturi la materiale (in special ale otelului) si manopera din ultima perioada", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Nuclearelectrica.


Teodor Chirica a mai spus ca in 25 martie asteapta confirmarile din partea celor sase investitori, pentru a face parte din compania de proiect care va construi reactoarele trei si patru ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda.Apoi, in 27-28 martie urmeaza parafarea documantelor. in luna aprilie, Raportul Comisiei de negociere se va supune aprobarii Guvernului. Dupa aceasta, in cursul lunii mai, compania de proiect va fi inregistrata. Abia in 2009, vor incepe lucrarile de constructie-montaj ale unitatilor trei si patru, potrivit datelor oferite de directorul general al Nuclearelectrica.In formarea noii companii de proiect, nici unul dintre actionari nu va detine majoritatea, a afirmat Teodor Chirica."De asemenea, compania de proiect se va implementa in doua etape: prima va fi etapa de dezvoltare a proiectului, cu un capital social de 30 milioane de euro si a doua etapa av fi de trecere efectiva la realizarea proiectului. Actualmente se are in vedere o finantare de 30%, capital social, plus 70% din imprumuturi. Tipul de finantare imprumutata (de proiect sau corporatista) va fi decisa de piata", a precizat oficialul Nuclearelectrica.Modelul care a fost urmat pentru crearea proiectului romanesc este Fennovoima Oy din Finlanda, unde actionari sunt consumatorii energointensivi, companiile regionale si locale de electricitate si utilitatea cu experienta (investitor si operator), conform datelor reprezentantului Nuclearelectrica.In primele doua luni ale anului 2008, unitatea 1 de la Cernavoda a inregistrat un factor de capacitate de 101, 19%, iar unitatea 2, de 94,98%. Pe intreg anul 2007, factorul de capacitate inregistrat de unitatea 1 a fost de 97,62%, iar la unitatea 2 s-a inregistrat in 2007 un factor de capacitate de 93,23%.Unitatile trei si patru de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip Candu 6, vor avea o putere instalata de 720 MWe fiecare. Durata de viata a reactoarelor va fi de 30, posibil 40 ani. Energia livrata de acestea va fi de 2x5,239 TMh/an.Actionarii Nuclearelectrica sunt: statul roman, care detine 90,5% din actiuni (prin Ministerul Economiei si Finantelor) si Fondul Proprietatea, care detine 9,5% din actiuni.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1576 ori