Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu: Proiectul de la Rosia Montana trebuie renegociat

Basescu: Proiectul de la Rosia Montana trebuie renegociat

Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni, la Rosia Montana, ca "este obligatoriu de renegociat" contractul pentru exploatarea miniera din localitate, dar ca nu este problema sa, iar statul are si alte parghii, pentru ca "redeventa e in lege, nu in contract".

Intrebat daca trebuie renegociat contractul pentru exploatarea de la Rosia Montana, Traian Basescu a raspuns: "Este obligatoriu de renegociat, dar nu e problema mea. Cred ca trebuie renegociat, daca nu statul are alte parghii. Sa fiti siguri de asta, ca redeventa e in lege, nu in contract".

 


Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu o saptamana, la TVR, ca proiectul Rosia Montana trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone.


Basescu declara, recent, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de acesta, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor", seful statului adaugand ca acest proiect nu poate fi pornit fara avizul Comisiei Europene.


 


El mai spunea ca Guvernul "trebuie sa aiba curajul" sa le spuna romanilor ca acest proiect trebuie facut.


Premierul Emil Boc reafirma, vinerea trecuta, ca nu este un "fan" al proiectului Rosia Montana si ca prevederile contractului, nefavorabile statului roman, ar trebui "revazute", subliniind totodata ca asteapta specialistii sa ii spun daca este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.


Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, avand costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.


Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.


Circa 30 de organizatii non-guvernamentale de mediu ii cer presedintelui Traian Basescu sa isi retraga recentele declaratii referitoare la proiectul de la Rosia Montana, considerate "presiuni inadmisibile asupra autoritatilor abilitate" sa ia o decizie privind aprobarea sau respingerea acestuia.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1606 ori