STARTUP. Ferma ecologica: investitie medie, profit sigur

Luni, 25 Martie 2013, ora 07:31
18668 citiri
STARTUP. Ferma ecologica: investitie medie, profit sigur
Plecand de la o ferma zootehnica, o asociatie de fermieri poate dezvolta o afacere pe orizontala: cresterea animalelor- procesare-distributie

Cererea tot mai mare de produse bio face ca agricultura ecologica sa aiba perspective tot mai profitabile. Pentru asociatiile agricole investitia intr-o ferma ecologica nu este prea mare, iar prin reinvestirea profitului (procesare si distributie) afacerea se poate dezvolta rapid. Agricultura ecologica este unul dintre domeniile unde mai este loc de investitii. Business24 prezinta un plan concret pentru o astfel de investiei.

In contextul recentelor scandaluri din piata alimentara, pe relatia fermier-procesator-retailer, vom arata ca lucrurile se pot schimba daca exista initiative proprii.

Luam exemplul francez. De ani de zile fermierul din Hexagon este intr-un continuu razboi cu hypermarketurile care-si impun preturile "tiranice" de achizitie.

Francezii au plecat de la cererea tot mai mare a consumatorilor de produse "sanatoase" si din surse cat mai "de incredere". Asta inseamna urmatoarele trei lucruri:

- consumatorii sunt mai dispusi sa cumpere produse locale si de sezon, pe considerentul ca cele importate in extra-sezon sunt suspecte de a fi stat prea mult pe vapor;

- consumatorii sunt mai dispusi sa cumpere produse de ferma pentru ca nu implica un nivel mare de industrializare (E-uri);

- consumatorii sunt mai dispusi sa cumpere de la producatorii pe care ii pot cunoaste direct sau de la care pot primi referinte mai de incredere.

Plecand de la considerentele de mai sus, fermierii francezi s-au organizat in asociatii si au investit in dezvoltarea unor ferme "sanatoase", apoi au infiintat ateliere mestesugaresti (mici carmangerii)de procesarea carnii si fie au deschis mici magazine proprii, fie au dezvoltat platforme online prin care fac livrare direct la domiciliu. In felul acesta ocolesc hypermarcheturile si obtin un pret cinstit pentru produsele lor. Dar, pana acolo, sa vedem ce investitii implica o ferma ecologica.

Investitia initiala

Planul de investitie prezentat de Business24 este pentru o ferma cu 20 de vaci de lapte si alte 30 la ingrasat, 300 de porci, 500 de gaini pentru oua si 3.000 de pui pentru carne cheltuielile totale, inclusiv amortismentele se ridica la aproximativ 107.000 de euro.

Pentru echipamentele zootehnice necesare investitia mai presupune 200.000 de euro, ce vor fi amortizati in decursul a 4-5 ani. Cel mai mult va costa instalatia de muls mecanic si remorca tehnologica, fiecare avand un pret aproximativ de 40.000 de euro.

Lista cu dotarile minime necesare pentru o ferma de animale. Sursa: www.madr.ro

Pe langa dotarea cu aparatura necesare, trebuie sa tinem cont si de costurile furajelor. Pentru a intretine toate animalele pe parcursului unui an sunt necesare 28 de tone de fan, 160 de tone de porumb siloz si in jur de 190 de tone de amestesc de concentrate. Costul total prevazut pentru furaje este de 107.000 de euro.

Productiile scontate si profitul

Productia scontata pentru a fi scoasa la vanzare dupa un an cuprinde: 9.000 litri lapte, aproximativ 39 de tone de carne de porc si 140 de mii de pasari.

Productia scontata la nivelul intregului an. Sursa:www.madr.ro

Valoarea totala a productiei, tinand cont de parametrii scontati, este de peste 140.000 de euro.(600.000 de lei). Din aceasta suma aproape 105.000 de euro(470.000 de lei) reprezinta cheltuielile totale, inclusiv amortismentele.

Rezultatele raportate la finalul anului. Sursa: www.madr.ro

Prin urmare, profitul ramas, la nivelul unui an dintr-o ferma zootehnica de animale este de aproximativ 170.000 de lei, deci aproximativ 39.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#investitie ferma animale, #start up agricultura, #investitie afacere agricultura , #Antreprenori