Start-up de la firul ierbii: "Dulceata lu' Razvan", pe axa Idicel Padure - Paris - Londra

Sambata, 04 Mai 2013, ora 00:00
11076 citiri
Start-up de la firul ierbii: "Dulceata lu' Razvan", pe axa Idicel Padure - Paris - Londra

La varsta la care multi tineri nu se gandesc decat la urmatoarea seara in club, un tanar cu aer preocupat si serios a pus pe picioare un business inspirat - si nu e vorba in vant - de frumusetea locurilor si a oamenilor dintr-o zona molcoma din Ardeal.

Reghineanul Razvan Rusu are 24 de ani si a terminat specializarea Economie Agroalimentara la Facultatea de Stiinte Economice din Cluj.

Studiile l-au dus candva in luna mai a anului trecut in peisajul idilic din Idicel Padure, un sat situat cam la jumatate de ora de Reghinul natal. "Am ajuns in acest sat pentru o cercetare socio-economica. Am stat la o familie de localnici, Popoviciu, unde am invatat sa ingrijesc vacutele si sa ma ocup de gospodarie. Am muncit cu drag si asa am reusit sa fac parte din comunitate, iar seara cand mergem cu chestionarul eram recunoscut ca 'studentul'", povesteste Razvan Rusu.

Pe dealurile Idicelului

Ideea de a produce o dulceata din fructe de padure locale i-a venit batand la pas dealurile Idicelului, unde a descoperit o multime de ciresi salbatici. Apoi a cunoscut-o pe doamna Veronica a lui Gavrilas, un personaj central al acestei afaceri.

"Am intrebat-o daca ar fi de acord sa facem impreuna dulceata de cirese. Am lipit afise prin sat, am vorbit cu oamenii, si, seara, ei veneau acasa la doamna Veronica cu ciresele, iar noi le preparam in ceaun, la foc de lemne", mai spune Razvan.

Dupa dulceata de cirese a urmat cea de zmeura, de afine, de mure si de macese. Doar fructe de padure, nu altceva. Capitalul initial a fost de 1.200 de lei, bani obtinuti din economiile avute plus vanzarea smartphone-ului proprietate personala.

"In plus, in vara am lucrat la o ferma, iar cu salariul de acolo am reusit sa cumpar zmeura si afinele. Am investit fiecare banut in dulceata ca la finalul sezonului sa am 1.400 de borcanase de dulceata", mai povesteste tanarul intreprinzator. A avut si un ajutor in zona resurselor umane: doamna Veronica a lucrat voluntar, neacceptand sa fie platita.

Dulceata ce n-a vazut Parisul

Primul hop a venit spre sfarsitul verii, odata cu intrarea pe piata, deloc usoara.

"Am inceput prin cunostinte care au magazine de produse naturale si mai apoi prin targuri de profil. Succesul l-am cunoscut la Salonul International al Alimentelor Paris, unde cu sprijinul APAR (Asociatia pentru Promovarea Alimentului Romanesc) am avut un raft, unde mi-am putut prezenta dulceata. Am intalnit acolo oameni din toata lumea, mi-am facut multe contacte, iar dulceata a fost apreciata de mari retaileri din tara. Asa am ajuns in faza in care am fost nevoit sa imi gasesc finantare pentru o unitate de procesare unde sa fac dulceata 'pe bune', nu doar in joaca", continua Razvan.

Ingerii exista! La Londra

Presiunea era mare: exista multe oportunitati de finantare la ora actuala, incepand

de la fondurile UE, pana la diferite granturi acordate de companii, dar contractarea

acestora dureaza, iar Razvan avea nevoie rapida de bani, pentru a nu rata noul sezon si intrarea pe rafturile marilor retaileri. Atunci, aproape din senin, a aparut...un inger.

Mai bine zis, un business angel, pe care l-a cunoscut in luna martie anul acesta, cu ocazia targului de alimente IFE de la Londra. "Este un om de afaceri de origine romana, stabilit la Londra, care administreaza un fond de investitii. I-am prezentat un plan de afaceri, bazat pe experienta anului precedent si pe previziunile de crestere care urmeaza odata cu construirea unei fabricute, dar si cu o campanie de promovare. Am avut marii emotii in timpul prezentarii, dar la final am stiut ca am dat totul. Mi-a spus ca raspunsul final mi-l va da dupa ce va gusta dulceata, atunci am rasuflat usurat, convins de produsele mele", povesteste tanarul.

Omul de afaceri, al carui nume nu poate fi dat inca publicitatii, i-a acordat o finantare de 15.000 de euro, urmand ca Razvan sa contribuie cu 5.000 de euro, pentru constructia unei mici manufacturi de dulceata in Idicel Padure, unse se va produce dulceata, pe soba, la foc de lemne. Constructia fabricutei este acum in plina derulare, dupa un model original: "pentru constructia fundatiei am facut o claca cu 12 oameni stransi de pe Facebook si patru sateni, care au facut munca voluntara".

Pe langa constructie, Razvan Rusu lucreaza acum impreuna cu o echipa la crearea

unui magazin online. Poezia plimbarilor pe dealurile de langa Idicel nu a disparut,

dar in afacere si-a facut loc si un pragmatism cu limbaj corporatist: "Targetul este

sa producem 100.000 de borcane si sa atingem in primul an o cota de piata de peste

50% din vanzarile online de dulceata din Romania. Credem ca produsul nostru

trebuie sa fie online si de acolo sa plece spre camara fiecaruia".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#start up dulceata, #Razvan Rusu afaceri dulceata, #afaceri dulceata , #Antreprenori