Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Numismatica: O afacere cu bani vechi

Numismatica: O afacere cu bani vechi


O colectie numismatica buna poate valora un milion de dolari sau chiar mai mult, valoarea acesteia depinzand de numarul de monede si de varsta acestora.

Numismatica poate fi o investitie profitabila, insa aceasta pasiune trebuie intretinuta cu achizitii de la diferite licitatii si trebuie pusa in valoare la momentul potrivit, scrie Luxemag.org.

In ceea ce priveste colectiile de monede istorice si rare, acestea valoreaza cateva milioane de dolari, iar licitatiile de monede reprezinta cea mai sigura si mai rapida metoda de a vinde piese la preturi ridicate sau de a achizitiona piese si de a creste valoarea propriei colectii pe viitor.

Daca in cazul vanzarilor clasice de monede, pretul pieselor tinde sa beneficieze de reduceri, in cazul licitatiilor este exact invers, pretul tinzand sa creasca. Astfel, un exemplu concludent este vanzarea unei monede de o rubla, din timpul reginei Ana a Rusiei, vanduta la licitatia organizata de Kunker in Berlin in 2010, care a fost cumparata la pretul de 400.000 de euro desi initial fusese estimata la 100.000 de euro.

In al doilea rand, tranzactiile realizate in cadrul licitatiilor minimizeaza riscul de frauda, toate piesele fiind testate daca sunt veridice si nu risca sa li se subevalueze piesele de catre experti, politica tuturor caselor de licitatie fiind o estimare corecta. In schimb, magazinele de antichitati tind sa subevalueze piesele de numismatica pentru a obtine un castig mai mare ulterior.

Majoritatea pasionatilor de numismatica sunt persoane cu un statut social mediu si cu fonduri limitate in achizitionarea monedelor, si participa in mare parte la licitatii on line, care nu ofera piese exceptionale insa uneori piese unice si valoroase pot fi gasite si aici.

Una din casele de licitatii care a expus loturi valoroase in domeniul numismaticii este Christie's din Londra, care a reusit sa vanda in 2007 o moneda de 10 centi din 1792 la 30 de milioane de dolari.

In prezent, monedele din Rusia sunt foarte populare printre colectionari, acest lucru datorandu-se faptului ca tarii rusi au emis diverse editii limitate de monede cu diverse ocazii. Astfel, goana dupa o rubla de argint sau alte monede de provenienta rusa gasite pe la buticuri de antichitati se pot dovedi o investitie mai buna decat par la prima vedere.

Participarea la licitatii ramane principalul mod in care un numismatic poate profita de colectia sa, cu comditia sa se poata lipsi de ea.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 29643 ori