Israelul, natiunea startup. Sectorul tehnologic infloreste in ciuda conflictelor intense

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 13:50
3589 citiri
Israelul, natiunea startup. Sectorul tehnologic infloreste in ciuda conflictelor intense

Israelul este, dupa Silicon Valley, regiunea cu cel mai mare numar de afaceri la inceput de drum. Inginerii si programatorii israelieni si produsele care ies din mainile lor se bucura de o reputatie excelenta, gratie ambitiei si gandirii inovatoare de care dau dovada.

Check Point Software Technologies, cu sediul in Tel Aviv, a devenit, in ultimele doua decenii, una dintre cel mai bine cotate companii de securitate a retelelor, evaluata in prezent la 14,5 miliarde de dolari. La randul sau, Medinol este actualmente un producator respectat de stenturi cardiace, iar Waze, un startup de navigare mobila, a fost cumparat anul trecut de gigantul Google pentru aproape 1 miliard de dolari. Totodata, IBM ar fi platit o suma comparabila pentru achizitionarea companiei de securitate software Trusteer, noteaza Business Week.

Sectorul tehnologic al Israelului s-a dezvoltat in pofida conflictelor intense. In aceasta vara, nu mai putin de 4500 de rachete Hamas au fost lansate asupra Israelului, fortele de aparare ale statului au invadat fasia Gaza si mai bine de 2000 de palestinieni si 70 de israelieni si-au pierdut viata. In aceasta perioada sangeroasa, ritmul investitiilor in startup-urile din Israel a crescut, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, dezvaluie compania de cercetare de piata IVC-Online.

In luna iulie, compania Mobileye, cu sediul in Ierusalim, specializata pe dezvoltarea de software de asistenta pentru masini cu scopul de a preveni accidentele, a obtinut 890 milioane de dolari in urma derularii ofertei publice initiale, un record pentru o companie israeliana.

Cu toate acestea, o cincime din populatia Israelului este araba, totalizand 1,7 milioane de cetateni, si este implicata doar marginal in "natiunea startup". Mai concret, doar 2% din angajatii din domeniul tehnologic sunt arabi. "Provocarea sociala majora a succesului in domeniul high-tech in Israel este faptul ca a creat prapastii si mai mari", este de parere Yossi Vardi, un investitor important in sectorul tehnologic israelian.

Iar relatiile actuale dintre arabi si evrei sunt mai tensionate ca niciodata - recent, tineri arabi din estul Ierusalimului au desfasurat o serie de atacuri teroriste letale in Orasul Sfant, iar activistii evrei de dreapta au solicitat companiilor sa isi concedieze angajatii arabi.

In acelasi timp, insa, tot mai multi tineri arabi isi gasesc de munca in sectorul tehnologic infloritor al Israelului, alimentandu-i apetitul pentru talente in programare. Numarul de ingineri arabi care lucreaza in filialele locale ale companiilor multinationale din sectorul tehnologic, precum Cisco, Google, Intel si Microsoft, este in crestere. In orase precum Nazaret, un mic ecosistem de afaceri startup a inceput sa se dezvolte, sustinut de o serie de fonduri de capital de risc orientate catre promovarea arabilor.

Statul face eforturi pentru "coabitare" in afaceri

Institutiile, atat de stat, cat si private, incearca sa mareasca sansele de integrare a antreprenorilor arabi. Imad Telhami, fostul CEO al companiei de textile Delta Galil, impreuna cu fondatorii a doua dintre cele mai mari fonduri de capital de risc din Israel, Chemi Peres de la Pitango Venture Capital si Erel Margalit de la Jerusalem Venture Partners, au creat recent un incubator startup, denumit Takwin Labs, in Haifa.

Al Bawader, un fond de 55 milioane de dolari intocmit in 2010, este condus atat de un evreu, Jimmy Levy, cat si de un arab, Ehab Farah. Numele fondului se traduce prin "semne timpurii" sau "muguri", in limba araba. Patruzeci la suta din fondurile Al Bawader provin de la guvernul israelian, iar restul de la banci si indivizi instariti. Fondul investeste in companii majoritar arabe, iar cea mai mare parte a portofoliului sau se centreaza asupra zonei Internetului in limba araba.

La nivel mondial, exista 360 de milioane de vorbitori de limba araba, in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, carora li se adauga alti 100 de milioane, iar prezenta lor in mediul online devine tot mai vizibila. Conform unor numaratori, araba este limba cu cea mai rapida dezvoltare pe Internet. Cu toate acestea, continutul in limba araba ramane in continuare relativ sarac. Astfel, daca exista cate un website in engleza la fiecare trei vorbitori nativi, pentru limba araba, raportul este de 1 la 250.

Pentru moment, insa, eforturile nu au condus la povesti de succes de amploarea unora ca Waze si Check Point. Si chiar daca o vor face, nimeni nu se asteapta ca acestea sa duca la rezolvarea problemelor politice cu care se confrunta Israelul. Spre deosebire de Silicon Valley, politica din Israel si din teritoriile palestiniene nu poate fi ignorata. Toata lumea asteapta prima "iesire araba" de mare amploare a Israelului si Palestinei - o oferta publica initiala uriasa sau o achitizie de miliarde de dolari.

Pana in prezent, cel mai mare eveniment de acest tip a fost achizitia Maktoob, un portal web fondat in Iordania, de catre Yahoo, in 2009, contra sumei de 164 milioane de dolari. Este o dovada de optimist tehnologic si pesimism politic faptul ca atat de multi considera ca vor avea parte de asa ceva inainte ca pacea sa se instaleze in regiune.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#startup Israel, #avant afaceri tehnologie Israel, #angajati arabi Israel, #antreprenori arabi , #Antreprenori