Cum te repui pe picioare dupa un esec

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 16:44
2668 citiri
Cum te repui pe picioare dupa un esec

"Un esec nu ar trebui sa ne sperie ci sa ne arate unde am gresit si ce ar trebui sa facem data vitoare, astfel incat acel esec sa nu mai apara", a declarat Cristina Alexandru, Project Manager Startups.ro, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Orice greseala este privita de catre antreprenori ca fiind un pas inapoi, insa acest lucru nu inseamna neaparat dezastrul, considera expertii Entrepreneur.com.

Potrivit Cristinei Alexandru, invatand poti transforma esecul in succes.

“Daca incerci sa ascunzi un esec, daca refuzi sa il asumi, atunci ai o problema. Pentru ca daca viitoare cand te vei afla in aceeasi situatie, s-ar putea sa procedezi tot gresit, deoarece tu crezi ca ai procedat bine inca de prima data. Esecul nu trebuie sa fie perceput ca o piedica in calea succesului. Dar asta doar daca esti dispus sa inveti din greselile facute”.

Recunoaste-ti greseala


De cele mai multe ori, oamenii se tem sa recunoasca ce li s-a intamplat.

De obicei, negarea are ca rezultat o serie de alte probleme, inclusiv tensiuni interne si intarziere in gasirea oricarei rezolvari eficiente.

Cand esti constient de gravitatea situatiei, este recomandat sa iti recunosti vina si sa iti asumi rezolvarea acestai stari de criza.

Evita sa cauti scuze, cum fac doar "patronii"

Oamenii care evita sa spuna adevarul incearca sa gaseasca cat mai multe scuze pentru ceea ce li s-a intamplat. Poti gasi rezolvare la problemele aparute daca incetezi sa mai cauti scuze si incerci sa te axezi pe rezultate.

Cristina Alexandru spune ca diferenta dintre antreprenori si "patroni" este ca patronul are tot timpul impresia ca are dreptate, chiar si atunci cand greseste, doar pentru ca el este "seful" si, evident, din punctul lui de vedere, "seful are intotdeauna dreptate".

In schimb, antreprenorii isi asuma greselile, sunt dispusi sa invete si atunci cand gresesc merg mai departe, nu se lasa doborati de acest lucru.

Din fericire, in ultimii ani, cei care lanseaza o afacere sunt mai mult antreprenori si mai putin "patroni".

Nu confunda esecul unei misiuni cu esecul unei persoane

In contrast cu modelul de mai sus, unii oameni dau vina pe ei pentru orice esec, printr-un proces de auto-sugestie negativa.

Sa pornesti la drum cu premisa ca o sa dai gres inseamna ca faci primul pas cu stangul. In loc sa-ti institui un model mental pentru esec, mai bine gandeste-te cum ai putea rezolva situatia.

"Daca stai sa te gandesti ce s-ar putea sa nu functioneze, daca te gandesti de la inceput ca o sa dai gres, acest lucru o sa iti influenteze actiunile - fie nu o sa incepi de teama sa nu gresesti (si atunci risti sa pierzi oportunitati de business, de cariera etc.), fie o sa incepi, dar o sa actionezi cu teama si o sa risti sa iei decizii gresite, care sa te duca in final la esec. De asta se si spune in sport, de exemplu, ca un anumit atlet are atitudine de invingator. Daca atunci cand intra in cursa nici macar el nu crede ca va castiga, ce sanse crezi ca are sa ajunga pe primul loc?", spune Cristina Alexandru.

Aminteste-ti, nu esti singur

Oamenii nu reusesc sa-si atinga obiectivele tot timpul.

Potrivit Cristinei Alexandru, “cei pe care ii admiram nu au avut mereu succes, oricine a facut cel putin o greseala, a avut cel putin un esec, la un moment dat. Diferenta intre cei care au succes si cei care nu au succes este ca persoanele din prima categorie nu s-au lasat doborate de un esec. Au invatat din el si au mers mai departe”.

Invata din greseli


Singura modalitate de a supravietui unui esec este sa te concentrezi asupra viitorului.

Nu multi oameni pot spune ca au pierdut miliarde de dolari dar ca au invatat "lectiile afacerii".

Project Managerul Startups.ro spune ca "din pacate, in Romania traim intr-o cultura in care greselile sunt sanctionate de cei din jur chiar si atunci cand nu este cazul. Din acest motiv, multi dintre cei care gresesc tind sa ascunda acest lucru si multi se tem sa nu faca vreo greseala, ca sa nu primeasca acel feedback negativ de care se tem.".

Nu lua in considerare o posibila reprofilare


Cristina Alexandru este de parere ca in cazul unui esec in cariera nu ar trebui sa te gandesti automat sa iti schimbi profesia.

Exista si exceptii. “Daca in profesia pe care o ai greseala facuta ajunge sa puna in pericol viata cuiva (cum ar fi in cazul unui medic nepregatit din punct de vedere profesional), atunci poate ar trebui sa te gandesti la o reprofilare.".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igienă și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Exista anumite in care acest aspect este cu atat mai important, intrucat...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#afaceri, #antreprenori, #esec, #greseli , #Antreprenori