Antreprenorii au mers singuri in expansiune, dar acum lasa restructurarile pe mana altora

Marti, 18 August 2009, ora 08:57
1964 citiri
Antreprenorii au mers singuri in expansiune, dar acum lasa restructurarile pe mana altora

Cei mai puternici antreprenori admit in premiera ca nu-si pot redresa singuri businessurile si platesc milioane de euro consultantilor ca sa le arate ce costuri sa taie si cum sa restructureze datoriile.

Dupa 20 de ani in care au creat, condus si dezvoltat dupa propriul model afaceri ce au ajuns fiecare la rulaje de peste 100-200 mil. euro, antreprenori precum Dan Ostahie (Altex), Ioan Ciolan (Ambient Sibiu), Florin Panea (Leonardo) sau fratii Penescu (Pic) semneaza acum contracte de consultanta pe bani grei pentru a fi siguri ca finalul crizei ii va gasi in aceleasi pozitii pe pietele pe care activeaza.

"Este foarte putin loc de greseli acum." Astfel explica Codrut Pascu, managing partner al companiei Roland Berger Strategy Consultants, motivul pentru care antreprenorii locali, proprietari ai unor businessuri de peste 100 mil. euro, apeleaza acum cel mai mult la serviciile firmelor de consultanta in management. Altex si Ambient se numara printre companiile care deruleaza in acest moment proiecte de restructurare cu sprijinul Roland Berger.

Numarul de proiecte ale Roland Berger derulate in companii detinute de investitori locali a crescut cu 20% in primul semestru fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor furnizate de Pascu.

Companiile locale reprezinta in prezent aproximativ 30% din numarul total de clienti ai Roland Berger, la nivel local, ponderea fiind mai mare decat anul trecut. In spatele proiectelor mari de restructurare anuntate pana acum in retail stau echipe de 3-6 oameni din companii de consultanta in management sau din firme de audit, care merg aproape zilnic la clienti sa gaseasca solutii de redresare a businessurilor impreuna cu managerii firmelor.

"Fara 0,5 milioane de euro nu cred ca se poate face un proiect de restructurare intr-o companie", spune Codrut Pascu. Sunt restructurari care scot din buzunarul companiilor si sume de ordinul milioanelor de euro pentru plata serviciilor consultantilor externi, potrivit informatiilor din piata.

"Definitia consultantei se apropie de cea a unor pilule energizante pe care trebuie sa le iei din cand in cand. Nu trebuie sa le iei tot timpul insa. Consultanta ajuta compania sa depaseasca anumite etape, dar efectul depinde de capabilitatea de absorbtie a companiei, dar si de sanatatea ei", spune Dan Ostahie, proprietarul Altex si cel mai puternic antreprenor din electro-retail.

El admite ca 2009 este anul in care colaboreaza cel mai mult cu firmele de consultanta in management si cu cele specializate in restructurare financiara. Pe fondul prabusirii pietei de profil cu 50% in S1 fata de aceeasi perioada din 2008, Altex se afla in acest moment in plin proces de restructurare financiara, dupa ce in primele sapte luni din an a reconfigurat reteaua prin relocari, inchiderea magazinelor neprofitabile sau redimensionarea spatiilor de vanzare.

In urma restructurarii operationale compania a ramas cu 1.500 de angajati, cu 500 mai putini decat avea la finele lui 2008.

"Pe piata romaneasca este pionierat in restructurare financiara. Eu nu cred ca exista vreo companie care are pe masa un proiect complet de restructurare financiara implementat deja", afirma Ostahie. 

7 cursuri de formare profesională pentru antreprenori determinați să obțină succes
7 cursuri de formare profesională pentru antreprenori determinați să obțină succes
Un antreprenor de succes este un antreprenor atent la detalii, care prețuiește calitatea mai mult ca orice în businessul său și care învață de fiecare dată ceva nou, indiferent că se...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#antreprenori, # restructurari, # consultanta, # investitori , #Antreprenori