30 % dintre romani cred ca pot porni o afacere, dar numai 4 % devin antreprenori

Joi, 20 Noiembrie 2008, ora 12:12
1708 citiri
30 % dintre romani cred ca pot porni o afacere, dar numai 4 % devin antreprenori

Aproape 30 la suta dintre romanii cu varste intre 18 si 64 de ani considera ca au cunostintele si aptitudinile necesare pentru a porni o afacere, dar numai patru la suta desfasoara activitati antreprenoriale in stadiu incipient. Potrivit raportului pentru Romania - 2007 din cadrul cercetarii "Monitorizarea globala a antreprenoriatului", ale carui rezultate au fost date publicitatii in aceasta saptamana, rata activitatii antreprenoriale in stadiu incipient (care vizeaza antreprenorii implicati activ in infiintarea unei firme si proprietarii-managerii de firme noi) in Romania - de patru la suta - este aproximativ la nivelul din Japonia, dar peste cel din Austria sau Belgia.

Cercetarea, care a cuprins 42 de state, arata insa ca Romania se afla in urma unor tari precum Thailanda, Columbia, Peru, China, Venezuela, Chile, care au un PIB/locuitor scazut, comparabil cu al Romaniei, dar cu activitate antreprenoriala mai intensa, dar si in urma unor state cu PIB/locuitor foarte ridicat, unde persoanele fizice se implica in infiintarea de noi firme pentru a profita de oportunitati, si nu din necesitate - SUA, Spania, Elvetia, Hong Kong, Finlanda, Danemarca, Marea Britanie, Norvegia.

Conform autorilor raportului pentru Romania, un colectiv de cadre universitare de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, coordonat de conf. univ. dr. Agnes Nagy, membru al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei , indicatorii scazuti privind antreprenoriatul in Romania pot fi explicati prin lipsa traditiei si educatiei specifice inainte de 1990, in timpul perioadei socialiste, mediul nefavorabil in perioada de tranzitie a anilor 90, precum si acceptarea de catre populatie a locurilor de munca oferite de firmele mari, considerate cu grad de risc mai redus, in perioada de crestere economica dupa anul 2000.

In Romania, 28,3 la suta dintre cei cu varste intre 18 si 64 de ani simt teama de esec ca fiind un factor care ii opreste sa devina intreprinzatori, aproape 60 la suta nu cunosc vreo persoana care sa fi pornit o afacere in ultimii doi ani, iar 46,6 la suta prefera ca toata lumea sa aiba un standard de viata uniform.

Studiul mai arata ca 26,2 la suta vad o buna oportunitate in pornirea unei afaceri in urmatoarele sase luni, 61 la suta considera ca pornirea unei afaceri este o buna alegere in cariera, 62,5 la suta cred ca cei care au succes in afaceri noi au un nivel inalt de statut si respect, iar 50,4 la suta considera ca afacerile noi de succes sunt bine promovate de mass-media.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...