Videanu: autoritatile nu intervin in decizia firmelor

Marti, 20 Iulie 2010, ora 14:51
1490 citiri
Videanu: autoritatile nu intervin in decizia firmelor

Observatorul preturilor este un demers administrativ si de prevenire a comportamentelor neconcurentiale, insa nicio autoritate a statului nu va interveni in deciziile comerciale ale firmelor sau optiunile consumatorilor, a declarat, marti, ministrul Economiei, Adriean Videanu, precizeaza Mediafax.

"Nicio autoritate a statului nu va interveni in decizia unui comerciant sau a unui consumator, daca evident acestia respecta legea.

Observatorul se doreste a fi o masura de natura administrativa si preventiva pentru corecta informare a cetateanului, in ideea de a lua deciziile cele mai corecte, pentru ca in perioada de criza pot sa apara speculatii in piata. Cred ca acest observator va avea eficienta scontata", a afirmat Videanu intr-o conferinta de presa.

Prin aceasta masura sunt vizate preturile produselor comercializate in supermarketuri, hipermarketuri, piete si ceilalti retaileri, iar Ministerul Economiei intentioneaza sa extinda monitorizarea si in cazul serviciilor.

El a spus ca pentru crearea acestui organism sunt "minimale" si ca nu vor fi operate angajari, responsabilitatile urmand sa fie preluate de salariatii actuali.

De asemenea, observatorul va afisa in prima etapa preturile produselor de baza, care vor putea fi consultate pe un portal de internet.

Videanu nu a precizat cand va fi operational observatorul preturilor, mentionand ca proiectul este in evaluare de ANPC si ca prevederile lui vor fi discutate cu marii retaileri.

"Obiectivele propuse sunt unele de creare a competitiei reale intre comercianti, informarea corecta a cetateanului asuprea evolutiei preturilor si, daca este cazul, identificarea practicilor neconcurentiale, iar aici ANPC si Consiliul Concurentei pot interveni daca se constata astfel de lucruri. Costul infiintarii acestui observator sunt minimale", a continuat Videanu.

Videanu a afirmat saptamana trecuta ca Ministerul Economiei vrea sa monitorizeze evolutia preturilor pe piata, prin peste 1.400 de puncte de monitorizare, dupa un model implementat deja in Grecia si care la trei luni dupa aplicare a dus la reducerea preturilor cu 7%.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#videanu, #firme, #preturilor, #observatorul , #Administrator