ANAF propune introducerea impozitului pe venitul microintreprinderilor

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 14:41
2491 citiri
ANAF propune introducerea impozitului pe venitul microintreprinderilor

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a elaborat un proiect de act normativ prin care se propune introducerea in vectorul fiscal a impozitului pe venitul microintreprinderilor, au anuntat vineri reprezentantii institutiei, precizeaza NewsIn.

Totodata, prin proiectul de ordin se propune si modificarea corespunzatoare a formularului 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", precum si a instructiunilor de completare a acestuia.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar - fiscale, a fost introdus in Codul fiscal Titlul IV1 "Impozitul pe veniturile microintreprinderilor".

Potrivit acestei reglementari, persoanele juridice romane care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la art.112 din Codul fiscal pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

De asemenea, art.112 alin.(1) din Codul fiscal stabileste ca persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale teritoriale optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, prin depunerea unei declaratii de mentiuni pentru persoanele juridice, asociatiile familiale si asociatiile fara personalitate juridica, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

ANAF mai precizeaza ca in registrul contribuabililor se inscriu si categoriile de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent, denumite vector fiscal.

"Avand in vedere reglementarile legale mentionate, este necesara actualizarea categoriilor de obligatii fiscale de declarare inscrise in vectorul fiscal, prin introducerea impozitului pe veniturile microintreprinderilor", se precizeaza in comunicatul ANAF.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#microintreprinderi, #impozit, #anaf , #Administrator