Proiectul prin care Guvernul oferă 50.000 de euro, aspru contestat de un cunoscut economist: „Unul dintre cele mai proaste din lume”

Miercuri, 10 Iulie 2024, ora 21:00
317 citiri
Proiectul prin care Guvernul oferă 50.000 de euro, aspru contestat de un cunoscut economist: „Unul dintre cele mai proaste din lume”
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu / FOTO Hepta

Pe de-o parte, Guvernul PSD+PNL susține că sprijină IMM-urile românești, prin programe precum Start-Up Nation. Pe de altă parte, introduce și majorează taxe și impozite la foc automat. Astfel, în primele patru luni ale anului curent, a fost înregistrat un număr record pentru ultimii 12 ani al firmelor dizolvate: peste 16.000, față de 13.000 cu un an în urmă.

În ciuda entuziasmului de la Ministerul Economiei cu privire la Start-Up Nation, programul atrage multe critici. Printre cei care-l contestă se numără economistul Bogdan Glăvan, profesor universitar, care a și oferit argumente în acest sens, în cadrul unui interviu acordat pentru Ziare.com.

Deși Florin Jianu, fost ministru al Antreprenoriatului, declara de curând pentru Ziare.com că nu regretă decizia de a crea programul, Bogdan Glăvan susține că implementarea proiectului guvernamental a fost, de fapt, o mare greșeală.

„De la început, programul Start-Up Nation a fost unul dintre cele mai proaste gândite vreodată, în lume. Dacă vrei să sprijini dezvoltarea unor firme de succes sau să încurajezi inițiativa antreprenorială - ceea de este un lucru foarte bun, trebuie să menții un teren propice pentru toți, nu prin acordarea de privilegii, pomeni. Dacă faci asta, nu vei face decât să atragi ca un magnet pe toți cei care vor pomenile, nu pe cei care au niște idei, la un moment dat. Unii poate au idei de proiecte peste șase-nouă luni”, a declarat profesorul Glăvan, pentru Ziare.com.

Economistul Bogdan Glăvan, verdict în cazul programului Start-Up Nation: „O așa prostie nu s-a mai făcut nicăieri în lume”

Programul prin care statul român oferă noilor antreprenori 50.000 de euro, cu condiția menținerii a minimum două locuri de muncă pentru doi ani de zile, a creat mai degrabă afaceri falimentare, susține Glăvan.

„Start-Up Nation nu a fost evaluat științific niciodată. Asta înseamnă să iei o firmă din același domeniu de activitate, deschisă în același an, cu capital privat, să le compari: una care a beneficiat de acest sprijin, alta care nu. Din ceea ce am studiat eu, în baza primei ediții Start-Up Nation, pot să vă spun că se vede din satelit că firmele care s-au înscris în acest program au sucombat mult mai repede decât cele care nu au accesat Start-Up Nation. Asta, de fapt, era ușor de anticipat. O așa prostie nu s-a mai făcut nicăieri în lume”, a mai precizat cadrul universitar.

Bogdan Glăvan, economist: „Prin Start-Up Nation, Guvernul a alimentat o zonă speculativă”

În opinia economistului, cei care au avut cel mai mult de câștigat de pe urma Start-Up Nation au fost companiile de consultanță.

„Au fost atrași mulți care aveau niște firme, care și-au mai înființat apoi niște firme, care și-au mutat punctul de lucru de pe o firmă pe alta, pentru a împușca acești bani și pentru a face exact ceea ce făceau înainte. Au alimentat o zonă speculativă, o industrie de consultanță care consumă acești bani, dar în urma căreia nu răsare nimic. De la prima ediție a programului până acum, ce start-up de succes a generat Start-Up Nation?! Ne puteam uita la americani, la francezi, poate am fi avut rezultate mai bune, nu ar fi fost irosiți atât de mulți bani.

Aceste programe au fost gândite acum 20 de ani ca niște programe pentru integrarea în câmpul muncii, care să combată șomajul. Însă, la vremea respectivă, Spania, Franța aveau un șomaj foarte mare. Acum, dacă-i întrebăm pe guvernanții din România, spun că nu avem șomaj. Altfel, de ce mai facem programe de acest tip, ce aveau sens acum mult timp?”, a precizat Glăvan.

În ceea ce privește falimentele pe bandă rulantă înregistrate de companiile românești, Bogdan Glăvan crede că principala cauză este reprezentată de modificarea cadrului fiscal.

„Se întâmplă prea brusc”, a concluzionat economistul, pentru Ziare.com.

Explicația Ministerului Economiei

Ziare.com a solicitat punctul de vedere din partea Ministerului Economiei cu privire la programul „Start-Up Nation". Reprezentanții executivului se laudă cu rezultate remarcabile.

„În anul 2017, a fost lansată prima ediție Start-up Nation România, programul fiind continuat, în alte două sesiuni, în 2018 și 2022.

Rezultatele palpabile ale primelor două ediții constau în înființarea unor noi întreprinderi, sustenabilitate, investiție recuperată integral la bugetul de stat, crearea unor noi locuri de muncă și inserția pe piața muncii a șomerilor sau a absolvenților.

Randamentul primei ediții Start-up Nation a fost de 151%, iar după 5 ani de la înființare mai sunt active 6.534 companii, reprezentând 91,39% din totalul de 7.150 de beneficiari inițiali, având un impact bugetar pozitiv de aproximativ 1.367 milioane lei revenind la bugetul de stat sub formă de taxe, impozite și contribuții.

Randamentul celei de-a doua ediții Start-up Nation a fost de 112%, rezultând într-un impact bugetar pozitiv de 200 milioane RON.

Elementele definitorii ale acestui program sunt înscrierea digitalizată 100%, sistemul electronic de gestiune/implementare a programului și departajarea proiectelor depuse în funcție de cheile de interes ale statului român", a transmis Ministerul Economiei.

Reprezentanții instituției au transmis datele cu privire la prima ediție a programului, cea din 2017, pentru Ziare.com.

„· BUGET PLĂTIT: app.1.320.000.000 lei din care app. 420.000.000 lei fonduri europene și app. 900.000.000 lei de la bugetul de stat;

· BENEFICIARI: 7.150 de întreprinderi;

· FINANȚARE: 200.000 lei/beneficiar, pentru investiții în echipamente, tehnologii noi, inovative, digitalizare, mobilier, spații de lucru, salarii, cheltuieli financiare etc.

· REZULTATE ÎN PERIOADA DE MONITORIZARE 2018-2021:

- 17.688 noi locuri de muncă create prin program în primul an de monitorizare, din care 14.347 persoane din categoria absolvenților, persoane defavorizate (inclusiv șomeri);

- 98,96 % (7.075 firme) figurau la 31.12.2021 (la finalul perioadei de monitorizare) în funcțiune la Registrul Comerțului;

· REZULTATE ACTUALIZATE 31.12.2022:

- 6534 de întreprinderi în funcțiune la 31.12.2022 (91.39%) – la 5 ani de la lansare;

- 12603 locuri de muncă active la 31.12.2022, respectiv 15.238 în 2021, 19.887 în 2020, 21.272 în 2019, 17.688 în 2018 (primul an de monitorizare).

La nivel macroeconomic, prima ediție a programului Start-Up Nation a avut un impact bugetar pozitiv, aproximativ 1,367 miliarde lei revenind, în 5 ani, la bugetul de stat sub formă de taxe, impozite și contribuții, cu o rentabilitate a investiției de 151%."

Ce se întâmplă cu Start-Up Nation 2024

Pentru ediția din 2024, Guvernul oferă 50.000 de euro beneficiarilor.

„Cea de-a IV-a ediție a proiectului de succes de susținere a antreprenorilor români, Start-Up Nation România, presupune finanțări din fonduri externe nerambursabile în valoare de aproximativ 450 milioane de euro, acordate prin Programul Educație și Ocupare 2021- 2027.

Spre deosebire de edițiile precedente, actuala ediție își propune să atingă obiectivele stabilite în cadrul PEO 2021-2027, acțiunile 2.a.3 și 4.a.2, prioritățile 2 și, respectiv, 4.

Astfel, noua ediție Start-Up Nation ar putea aduce o serie de noutăți:

- cursurile de pregătire antreprenorială ar putea să devină condiție de eligibilitate și vor fi desfășurate ca modul în cadrul schemei,

- valoarea alocației financiare nerambursabile ar putea ajunge la 250.000 lei/IMM, acoperind cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor ce urmează a fi depuse, cu obligația creării a minimum două locuri de muncă.

Programul se va desfășura în două etape:

- Etapa de selecție a furnizorilor de formare profesională în vederea constituirii și instruirii antreprenoriale a grupului țintă – estimată a fi lansată în luna iunie 2024

- Etapa de înscriere la finanțare a întreprinderilor înființate de către absolvenții primei etape – estimată a fi lansată în luna septembrie 2024

Programul va fi structurat pe doi piloni, astfel:

- Pilonul I Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, cu un buget de 295.750.000 euro, echivalent în lei, având ca grup țintă eligibil tinerii sub 30 de ani;

- Pilonul II Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă, cu un buget de 150.435.295 euro, echivalent în lei, având ca grup țintă eligibil persoanele peste 30 de ani, care se încadrează în una din următoarele categorii eligibile:

• Persoane cu vârsta între 30 ani și până în 35 de ani,

• Persoane aflate în căutarea unui loc de muncă,

• Șomeri,

• Șomeri de lungă durată,

• Persoane inactive (Populația inactivă din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care n-au lucrat nici cel puțin o oră și nici nu erau șomeri în perioada de referință, aflându-se în una din următoarele situații: elevi sau studenți; pensionari (de toate categoriile); casnice (care desfășoară numai activități casnice în gospodărie); persoane întreținute de alte persoane ori de stat sau care se întrețin din alte venituri (chirii, dobânzi, rente),

• Persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii.

Având în vedere faptul că această ediție a programului va fi finanțată în cadrul Programului operațional Educație și Ocupare 2021-2027, criteriile de eligibilitate a beneficiarilor și indicatorii de realizare sunt elemente trasate de Comisia Europeană pe care MEAT, în calitate de beneficiar direct al proiectului în cadrul căruia se va implementa programul, trebuie să le respecte și să le ducă la îndeplinire conform cerințelor.

În cadrul componentei specifice Pilonului I - Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale pentru un număr estimat de 25.000 de persoane fizice eligibile în conformitate cu prevederile PEO 2021 -2027. Minimum 10% din persoanele fizice sprijinite pentru participarea la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale vor fi persoane care aparțin minorității rome. Încadrarea în categoria de persoane aparținând minorității rome se realizează pe bază de declarație pe propria răspundere. În cadrul acestei componente se finanțează un număr estimat de 5.250 de întreprinderi înființate, care ar urma să creeze aproximativ 10.500 de locuri de muncă.

În cadrul componentei specifice Pilonului II - Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă, se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale pentru un număr estimat de 4.600 de persoane fizice eligibile care au domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate. În cadrul acestei componente se finanțează un număr estimat de 2.500 de întreprinderi înființate, care ar urma să creeze aproximativ 5.000 de locuri de muncă.

În data de 23 aprilie 2024, MEAT a lansat în consultare publică proiectul Ordonanței de Urgență privind aprobarea și implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION – ROMÂNIA“ ediția 2024 finanțat din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Educație și Ocupare 2021-2027", a transmis Ministerul Economiei, pentru Ziare.com.

...citeste mai departe despre "Proiectul prin care Guvernul oferă 50.000 de euro, aspru contestat de un cunoscut economist: „Unul dintre cele mai proaste din lume”" pe Ziare.com

Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
Florin Cîțu, fost șef al Guvernului și fost ministru de Finanțe, consideră că "acum este evident pentru TOATĂ lumea că România este în faliment". Într-un mesaj postat pe Facebook,...
#Start Up Nation, #Bogdan Glavan, #proiect, #guvern, #PSD PNL , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

0.0004

1 USD = 4.7609 RON

-0.0465
  1. 900.000 de români loviți într-o țară vestică: Cea mai mare criză din ultimii 80 de ani, valuri de concedieri
  2. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  3. De la București la Chișinău, pe autostradă. Când va fi posibilă "minunea": "Lucrările vor demara la începutul lunii februarie"
  4. Europa în fața unei crize profunde. Avertismentul unui antreprenor român: „Dacă până acum Europa era în disputa cu Rusia, acum SUA vor începe o confruntare cu UE”
  5. Cea mai recentă măsură de pe masa Guvernului Ciolacu, o „bombă cu ceas". Un cunoscut economist român pune „tunurile" pe alianța PSD+PNL+UDMR: „Scamatorie fiscală, demnă de o țară din lumea a treia"
  6. O firmă din China își închide fabrica din România și concediază aproape 500 de oameni. Chinezii începuseră producția de doar trei ani, cu ajutor financiar de la statul român
  7. Lovitură primită de Trump chiar în prima zi de la inaugurare. O principală sursă a averii lui este în picaj
  8. Companiile de stat care riscă să fie închise. Marcel Ciolacu, ultimatum pentru firmele care ies pe roșu
  9. Donald Trump începe războiul comercial cu Uniunea Europeană. "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău"
  10. Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat