Wall Street Journal: Romania "neatinsa" de turbulentele internationale

Joi, 25 August 2011, ora 15:13
1374 citiri
Wall Street Journal: Romania "neatinsa" de turbulentele internationale

Pietele "de frontiera", precum Ghana, Kazahstan si Romania, au fost relativ izolate si au trecut fara prea mari probleme de turbulentele din ultimele saptamani de pe pietele financiare internationale, datorita volumului limitat de tranzactionare a obligatiunilor si monedelor acestor tari.

In timp ce bursa americana si obligatiunile europene "luau bataie", datoriile si monedele micilor economii, odata sinonime cu riscul ridicat, au depasit aproape neatinse cele patru saptamani tumultoase de volatilitate si incertitudine, potrivit unei analize a Dow Jones, preluata de Wall Street Journal (WSJ).

Economiile mici, aflate in crestere, precum Ghana, Kazahstan si Romania, calificate de obicei drept piete "de frontiera", au fost izolate datorita tranzactiilor limitate cu obligatiunile si monedele lor, ceea ce ar putea reprezenta un semnal pozitiv ca investitorii, chiar daca nelinistiti, nu au intrat in panica.

Investitorii speriati, care au vrut sa iasa repede din investitiile riscante, au vandut in primul rand activele cele mai lichide, cele mai usor tranzactionabile, insa au decis sa nu iasa de pe aceste piete emergente, desi lichidarea investitiilor de aici s-ar putea dovedi mai dificila in cazul inghetarii pietelor globale.

Asta s-a tradus in evolutii neobisnuite pe pietele valutare, unele monede de frontiera avand in ultimele saptamani performante mai bune decat valutele mai populare de pe marile pietele emergente. Astfel, peso-ul mexican s-a depreciat cu 5% fata de dolar, iar rand-ul sud-african cu circa 7%, in timp ce leul a castigat 1% in raport cu moneda americana si tengele kazah a stagnat.

"Daca administrezi un portofoliu, primul lucru pe care vrei sa-l vinzi este ceva lichid. Nu te atingi de chestiile exotice daca nu crezi cu adevarat ca vine sfarsitul lumii", comenteaza John Peta, administrator de active emergente la fondul Acadian Asset Management.

Peta si-a redus expunerea pe peso-ul mexican la scurt timp dupa ce Standard & Poor's a retrogradat in premiera ratingul SUA de la AAA, la inceputul lunii august, dar nu a modificat expunerea pe pietele de frontiera, avand active in tari precum Ghana si Serbia.

Unele dintre aceste piete, precum Ghana si Kazahstan, au avantajul de a fi bogate in resurse naturale, fapt care alimenteaza optimismul investitorilor.

#Wall Street Journal, #romania, #turbulente financiare internationale , #stiri Standard Poor s