Ungaria preia presedintia UE

Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 21:36
1609 citiri
Ungaria preia presedintia UE

Carta europeana prevede respectarea legii, a drepturilor omului, a progresului economic si a libertatii presei, iar unii oficiali de la Bruxelles se intreaba daca premierul Ungariei Viktor Orban a citit-o, in conditiile in care tara sa a preluat la 1 ianuarie presedintia Uniunii Europene, informeaza Mediafax.

In cele sapte luni de la venirea la putere, cu o majoritate parlamentara de doua treimi, Orban a aplicat taxe retroactive incalcand Constitutia, a restrans prerogativele Curtii Constitutionale, a nationalizat practic fondurile private de pensii si a numit apropiati ai partidului de guvernamant la conducerea a cel putin patru institutii independente, inclusiv a biroului de audit.

Aceste masuri au fost criticate de Comisia Europeana, inclusiv o lege care da dreptul unui nou consiliu media, format de partidul de guvernamant Fidesz, de a amenda sau inchide companii de presa.

Pe 13 decembrie, Banca Centrala Europeana (BCE) a comentat la randul ei ca decizia guvernului de a reduce salariul guvernatorului bancii centrale a Ungariei, Andras Simor, si de a-i restrange dreptul de a numi membrii consiliului de politica monetara provoaca ingrijorari legate de independenta institutiei.

"Guvernul trebuie sa actioneze acum pentru refacerea reputatiei internationale a tarii. Orice informatie care ii determina pe investitori sa se indoiasca de respectarea legii in Ungaria este periculoasa", a declarat Tamas Vahl, presedintele Camerei germane de comert din Ungaria.

Mai mult de 12 companii au trimis o scrisoare Comisiei Europene pentru a-si exprima ingrijorarea privind "conditiile instabile" pentru investitiile straine in Ungaria, dupa ce guvernul a impus taxe retroactive companiilor din sectoarele energiei, financiar, retail si telecomunicatii, a declarat la sfarsitul lunii decembrie Annett Urbaczka, purtatoare de cuvant a grupului german RWE si semnatara a scrisorii.

Magyar Telekom, parte a Deutsche Telekom, o alta semnatara, va fi nevoita sa reduca dividendele in urma masurii.

Guvernul sustine ca taxa este necesara pentru respectarea tintei deficitului bugetar, care trebuie redus in acest an sub 3% din PIB, de la 3,8% in 2010.

Veniturile aduse de fondurile de pensii si taxele speciale vor reprezenta doar o contributie temporara, considera Fitch Ratings, care a urmat exemplul Moody's si a retrogradat ratingul Ungariei la ultimul nivel investment grade (recomandat pentru investitii).

Fitch, Moody's si Standard&Poor's au perspective negative pentru Ungaria, fiind astfel probabil sa retrogradeze ratingul la nivelul "junk" (nerecomandat pentru investitii).

De la venirea lui Orban la conducerea guvernului, in luna mai, costul asigurarii datoriilor Ungariei a crescut mai mult decat in oricare alt stat euopean, cu exceptia Spaniei si Portugaliei.

Potrivit site-ului presedintiei UE, Ungaria se va concentra in cele sase luni de mandat pe extinderea Uniunii si problema romilor.

In plus, Orban vrea sa consolideze capacitatea UE de a reactiona la problemele economice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#presedintie, #Ungaria, #UE, #investitii, #fonduri de pensii , #stiri Standard Poor s