Unde se afla Romania in perspectiva agentiilor de rating

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 01:07
2018 citiri
Unde se afla Romania in perspectiva agentiilor de rating

In timp ce autoritatile de la Bucuresti sustin ca imprumutul extern va reda increderea investitorilor straini in economia romaneasca, pe plan international acest acord a determinat agentiile internationale de evaluare financiara doar sa reconfirme, cu perspective stabile, ratingurile Romaniei.

Doua dintre cele mai mari agentii de rating continua sa ne mentina in categoria "junk", iar o a treia si-a pastrat ratingul investitional. Ce inseamna asta pentru Romania? Nimic de bine, in conditiile in care abia daca suntem pe picior de egalitate cu Letonia.

Standard&Poor's si Fitch au scos Romania din randul tarilor cu calificativ "investment grade" in toamna anului trecut, atunci cand perspectivele economice ale tarii erau altele: crestere economica de cateva ori mai mare decat cea anticipata in prezent, un deficit bugetar mult mai mic.

Desi dezechilibrele macroeconomice par sa fie mult mai pronuntate in Letonia sau chiar Ungaria, Fitch contiua sa mentina ratingul acestor tari peste nivelul Romaniei.

Astfel, in timp ce Romania este singurul stat din Europa Centrala si de Est a carui raing este "BB+" (nivel speculativ sau "junk"), Bulgaria, Croatia si Letonia se afla cu o treapta deasupra noastra, la "BBB-". La randul sau, Ungaria este "creditata" cu ratingul "BBB", iar Lituania cu "BBB+".

Cu "A-", nivel cu patru trepte peste cel al Romaniei, sunt notate Estonia si Polonia, iar Cehia si Slovacia se afla la "A+", rating cu sase trepte mai mare decat "nivelul speculativ" unde ne aflam noi.

Pentru Standard & Poor's, Romania si Letonia au acelasi grad de risc investitional ("BB+"). Ungaria are un rating usor mai bun ("BBB-"), iar Bulgaria, Lituania si Criatia sunt cotate la "BBB" . Doua trepte mai sus se pozitioneaza Polonia ("A-"), in vreme ce ratingul Cehiei si Estoniei este "A".

Romania este cel mai bine vazuta de agentia de evaluare Moody"s, a carui rating este identic cu cel acordat Bulgariei si Croatiei ("Baa3"). Ungaria si Letonia sunt si ele pe aceeasi treapta, la "Baa1", iar Polonia si Lituania au un rating cu patru trepte peste cel al Romaniei ("A2").

Cu "A1", nivel similar cu codul "A+" al celor de la Fitch si S&P, sunt notate Cehia si Estonia.

Singurele tari din regiunea Romaniei care sunt evaluate la fel de toate cele trei mari agentii de rating sunt Slovenia si Slovacia.
Ratingul acordat de Moody"s pentru prima dintre cele doua tari este "Aa2", echivanet cu codul "AA" al celor de la S&P si Fitch.

Ratingurile Slovaciei sunt cu doua trepte mai jos decat cele acordate Sloveniei. Ratingul Moody"s este "A1", cu care au mai fost notate Estonia si Cehia. Slovacia se afla pe aceeasi treapta cu Cehia si in viziunea celor de la Fitch, a caror ratind este "A+", identic cu cel al S&P.

In Europa Centrala si de Est nu exista niciun stat care sa aiba un rating maxim, "AAA" sau "Aa1" (pentru Moody"s), respectiv "AA+" (pentru S&P si Fitch).

#criza, #imprumut, #rating, #romania , #stiri Standard Poor s