Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Un fond britanic de investitii nu crede in finalitatea negocierilor intre OMV si MOL

Un fond britanic de investitii nu crede in finalitatea negocierilor intre OMV si MOL
Incercarea OMV de a achizitiona compania petroliera ungara MOL Nyrt nu poate avea o finalitate certa, considera fondul britanic de investitii Lehman Brothers.

Principala dificultate cu care este confruntat grupul austriac este necesitatea de a-si asigura cooperarea managementului companiei MOL, privind eliminarea restictiilor legate de nivelul maxim al drepturilor de vot ce poate fi detinut de un actionar unic.
Crearea unui grup unificat OMV-MOL poate fi un proces de lunga durata, iar succesul nu poate fi garantat, afirma analistii Lehman Brothers.

Agentia de rating Standard & Poor's a oferit actiunilor MOL ratingul BBB-, reflectand pozitia buna a companiei in piata de rafinare a Europei Centrale si de Est, nivelul ridicat si "sustinut" al profitabilitatii, precum si portofoliul sau de active, de o calitate destul de buna.

In ceea ce priveste aspectele negative, profilul financiar al MOL a aprimit doar calificativul "mediu" din cauza datoriilor mari generate de recentele operatiuni de rascumparare a actiunilor proprii.

Grupul austriac OMV a anuntat marti ca este pregatit sa faca o oferta de 32.000 forinti (180,5 dolari) pe actiune companiei petroliere ungare MOL, care a precizat in repetare randuri ca nu agreeaza o fuziune cu firma austriaca.

OMV este implicat intr-o lupta cu grupul ungar inca de cand a anuntat in iunie ca si-a dublat participatia detinuta din MOL, pana la 18,6%.

OMV a contactat grupul MOL in luna iunie cu o oferta de fuziune, la scurt timp dupa ce a majorat de la 8,6% pana la 18,6% participatia detinuta la compania ungara, a carei capitalizare de piata se ridica la 15 miliarde dolari.

OMV a precizat ca aceasta oferta a fost una amicala, insa guvernul ungar a considerat acesta operatiune drept una cu caracter ostil, scopul adevarat fiind o preluare.

MOL a semnat un acord cu grupul ceh CEZ prin care acesta din urma va prelua o participatie de 10% din MOL, miscare menita a pune obstacole in calea companiei austriece.

Mol s-a privatizat in totalitate in 2006 si are o cifra de afaceri de 11,8 miliarde euro anual, fiind cea mai mare companie independenta din Europa Centrala.


<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 666 ori